29.4.2016

Citysuunnistus tutuksi


Teksti ja kuvat: Satu Eklund


Keväinen tervehdys!

Liityin Raision Rinkkalaisten joukkoon jo muutama vuosi sitten, mutta toimintaan tulin mukaan vasta viime kesänä Aurajokimelontapäivän myötä. Rinkkaa olen kantanut vuodesta 2001 ja suuntaan edelleen joka kesä kohti Lappia pitemmälle vaellukselle. Pari vuotta sitten aloitin myös melontaharrastuksen ja kokeilen mielelläni muitakin uusia ulkoilulajeja. Tätä kokeilua ja uuden oppimista on auttanut se, että aloitin eräopasopinnot Eräkarkussa tammikuussa 2015 päivätyöni ohessa, joten olen koulun opintojaksoilla kurssin aina silloin tällöin.

Käsivarren erämaasta - Valtijoen harjujonolla 
Citysuunnistusta Forssassa

Vietin vähän erilaisen, mutta samalla mukavan viikonlopun Forssassa muutamien kavereideni kanssa. Ohjelmassa oli pelailua sisällä ja ulkona. Sisällä pelailimme erilaisia korttipelejä. Ulkona oli tarkoitus pelata citysuunnistusta, jonka tehtävärastit perustuisivat vanhaan televisiosarjaan. Koska sarja ei ollut kaikille ennestään tuttu, perjantai-iltana pelailun ohessa katsoimme sarjan pilottijakson ja näin pääsimme vähän juonensyrjästä kiinni. Huhtikuun viimeiselle viikonlopulle oli luvattu epävakaista säätä ja citysuunnistuksen alkaessa lauantaina satoi taivaantäydeltä rakeita. Tämä raekuuro ei kuitenkaan kestänyt kauaa ja se haittasi lähinnä "rastijohtajaa", joka oli viemässä tehtävärastia omalle paikalleen johonkin päin Forssaa. Citysuunnistus ei sinällään ole mikään uusi keksintö, mutta forssalaiset kaverini olivat kehittäneet suunnistusta mielenkiintoisemmaksi tuomalla sen rastitehtäviin uusia ulottuvuuksia. Forssan porukka on pelannut aikaisemmin jo kuusi kaupunkirastia ja nyt oli vuorossa 7.

Rastijohtaja selvitti ensin citysuunnistuksen säännöt. Forssan kartta oli jaettu 9 alueeseen ja numeroitu. Alueelle numero 7 oli merkitty rasti, joka tuli etsiä ja suorittaa rastilla oleva tehtävä. Kun tehtävä oli suoritettu, tuli soittaa rastijohtajalle, joka antoi luvan palata lähtöpaikalle. Toisen pelaajan kanssa ei ollut tarkoitus tehdä yhteistyötä, vaan tehtävä suoritettaisiin yksin. Rastijohtaja lähetti kuusi suunnistajaa matkaan tehtävää suorittamaan. Haastavaksi tehtävän teki ensinnäkin se, että ensin piti selvittää missä kohtaa karttaa ollaan, sillä Forssa oli minulle ennestään täysin vieras katuineen ja rakennuksineen. Tähän selvittelyyn turhaantui vähän ylimääräistä aikaa, mutta viimein pääsin lampsimaan katuja pitkin kohti oikeaa suuntaa.

Rasti löytyi pienestä puistosta, jossa oli pieni lampi. Rasti oli kiinnitetty puuhun ja pahvitaskusta löytyivät toimintaohjeet. Tehtävänä oli puhaltaa ilmapallo ja viedä se tiettyyn paikkaan ja ottaa siitä valokuva. Ilmapallotehtävä liittyi perjantai-iltana katsomaamme televisiosarjan pilottijaksoon ja ilman sen katsomista tehtävä saattaisi tuntua vähintäänkin oudolta, mutta kun tiesi mistä on kyse, oli vain hauska eläytyä tehtävään. Kuvattuani pallon soitin rastijohtajalle ja sain luvan palata lähtöpaikalle. Voittaja on se, joka nopeimmin palaa tehtävän suoritettuaan takaisin lähtöpaikkaan ja on suorittanut tehtävän oikein.

Ilmapallotehtävä suoritettu


Etsimme sunnuntaina vähän pienemmällä kokoonpanolla vielä kahdeksannen rastin. Rastitehtävä voi olla televisiosarjan sijaan jokin yleistietotehtävä. Tehtävänkin voi valita sen mukaan, mikä on kulloinkin rastia etsivän joukon innostuksen ja kiinnostuksen kohde.

***

Suomen ladun yksi tavoite on saada ihmiset ulos ja liikkumaan ja löytämään itselleen sopiva liikkumisen muoto tai mukava laji. Jäin pohtimaan, että citysuunnistusta kehittämällä tästähän voisi saada vaikka mitä ideoita jopa monta tuntia kestävälle ulkoilupäivällekin, jos sellaista halutaan. Yhden kaupunkirastin sijaan voi olla vaikka pyöräilymatkan päässä oleva rasti tai metsärasti, johon täytyy kävellä metsäpolkua pitkin ja vaikka joen varrella oleva rasti, joka täytyy etsiä meloen. Myös yhden rastin etsintä ja tehtävän toteuttaminen on mielenkiintoista ja hauskaa. Pitää vain päästä mukaan juoneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti