20.4.2016

Pääsiäishuumaa Äkäslompolossa

Teksti ja kuvat: Tarja Aittala

Lomailin Pääsiäisen aikaan Äkäslompolossa. Tukikohtana toimi, mikäs muu kuin Rinkan lomaosake. Viimeksi Äkäslompolossa olin ollut vuonna 2011, jolloin kärvisteltiin parhaimmillaan -38 asteen pakkasissa. - Pistää muuten hieman mielikuvitusta liikkeelle mitä ao. olosuhteissa voi tehdä. Nyt sääolosuhteet olivat hieman toisenlaiset, aurinko helli ja päivälämpötilat kipusivat siinä +5 asteen korville. Kovia yöpakkasiakaan ei ollut, joten hyvä oli hiihtäjän hiihdellä. Kunhan sai ne murtsikkasukset toimimaan - liisteriä kului jonkin verran.

Suksihuoltoa.

Laduilla ja latujen varsilla olevilla laavuilla ja taukopaikoilla oli paikoin ruuhkaa. Kansan suosimat ladut tuntuivat olevan erityisesti Kesänkijärven poikki Kesängin keitaalle johtava reitti ja Kotamajalle johtava reitti. Kun omat sukset sai toimimaan, pystyi mukavasti suuntaamaan vähän kauemmaksikin, jolloin kanssahiihtäjiä osui matkan varrelle harvakseltaan. Pääsiäisen aika tuntuu olevan joka tapauksessa aika suosittua. Rauhaa Lapista hakevan kannattaa ehkä valita alkutalven tai myöhäistalven viikkoja.

Latukahviloissa riittää tarjontaa.

Viime käynnin jälkeen on latukarttoihin tullut "älyä". Ylläs tarjoaa sähköisen latukartan 10 euron hintaan. Paperimuotoisen kartan saa samalla hinnalla. Sähköinen latukartta tietenkin piti hankkia, joskin mukana baanalla toimi myös aiemmin hankittu paperinen latukartta. Pariin kertaan viikon aikana sähköinen latukartta tökki, muuten tekniikassa ei ollut moittimista. Sähköinen kartta palveli meitä lähinnä siinä, että pystyimmme katsomaan reaaliajassa missä kohdin latukoneet kulkivat. Olosuhteet kun olivat sellaiset, että parhaiten murtsikkasukset tuntuivat kulkevan vasta-ajetulla ladulla.Kohti Yllästunturia.

Rinkan lomaosakkeen Ylläskuninkaan sijainti on hiihtämisen kannalta mitä mainioin. Latuja lähtee muutamiinkin suuntiin. Viime kerran jälkeen oli lähistölle ilmaantunut parkkipaikka ja lähtöpaikka näyttikin olevan suosittu. Kartassa Rinkan lomaosakkeen sijainti (Nilirinne 4). Ladut sivuavat Kesänkijokea molempiin suuntiin, haarautuen edelleen moniksi reittivaihtoehdoiksi.Äkäslompolon keskustaan oli tullut palveluita lisää viime käynnin jälkeen. Väenpaljoutta ja kuhinaa riitti. Ja Jounin kaupassa väkeä. Onhan se hienoa, että Lappi vetää matkailijoita. Elpyy samalla Suomen talouskin.

Lisätietoa


Ylläksen latupalvelu, sähköinen latukartta 
Ylläs, kattavaa tietoa palveluista, laduista, mitä tehdä
Rinkan lomaosake Äkäslompolossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti