15.3.2017

Rennon reippaasti tiistaisin Raisiossa


Teksti ja kuvat Kaija Virtanen

Iloinen ryhmä kokoontuu tiistaisin klo 10 - näin rospuuttokaudella - Raision Tasalassa. Huhtikuussa kävelyt lähtevät eripuolilta Raisiota. Kesä- ja heinäkuun pidämme näistä kävelyretkistä taukoa.
Kello Tasalan aukiolla
Tasalan torin kello lähenee kymmentä. Paikalle on tänään (14.3.) saapunut 13 kävelijää, toisilla on kävelysauvat, toiset liikkuvat ilman sauvoja. Iloinen puheensorina kuuluu porukasta, kuulumisten vaihtaminen on tärkeää. Samalla kuulostellaan tuulensuuntaa ja mietitään, mitkä polut ja tiet ovat turvallisia kulkea. 

Usein vetäjä käy aikaisemmin kiertämässä ja katsomassa, missä kunnossa polut ja tiet ovat. Samalla tulee tsekattua, ettei lenkistä tule liian pitkä. Rinkan tiistaikävelyjen kesto on noin tunti -puolitoista.

Pienen alkuveryttelyn jälkeen ryhmä lähtee vetäjän perään. Sää on pilvinen ja lämpötila pari astetta plussan puolella. Onneksi ei sada. Pieni, kosteudesta ja tuulesta johtuva raakuus leijailee ilmassa, mutta hengittäminen tuntuu hyvältä.

Rodopuiston reunalla
Alitamme Nesteentien ja suunnistamme Kirkkoväärtinkujan nousua kohti Raision lukiota. Lumesta ei ole tietoja kävelytiellä. Lukion mäellä pysähdymme keskustelemaan ’rodopuistosta’. Metsäiseen puistoon on vuonna 2000 istutettu 350 alppiruusua ja valtakunnallisena vihervuonna 2008 lisäksi 300 alppiruusua sekä kanadan-, japanin- ja vuorihemlokkia.
Kesäkuun alussa kukkaloisto 1,4 ha puistossa on hieno. Kevyen liikenteen polkuja risteilee puistossa. Me ohitamme puiston itäisestä reunasta.


Jatkamme kävelyteitä pitkin Kaurin asuntoalueelle. Ylitämme Ihalantien ja kurvaamme Punttamäen polulta vasemmalle. Näin pääsemme mukavasti Rauman Valtatien alta. Vahva silta vie yli Raision joen. Pienet lumi- ja jäälautat uiskentelevat joessa. Annamme niiden mennä rauhassa – vielä ei ole tauon paikka.

Raisiontien reunan kävelytietä etenemme Huhkotalon luokse, alitamme Raisiontien ja jatkamme Turun suuntaan aina pellon reunaan asti. Käännös vasemmalle, jotta matkasta ei tule liian pitkä. Pieni tauko Hitsarinkujan luona, josta kävely jatkuu Sitojan- ja Laturinkujaa pitkin kohti Pasantietä. Rekryytinkuja kulkee mukavasti tuulelta suojassa. Sitten onkin vain hetki, kun tulemme Kimalistontien kautta Kivelän kujalle. Haunistentien reunassa tuuli on kipakan vastainen. Käännymme oikealle Jertantielle ja pysähdymme. 


Keskustelua ja venyttelyä postitie pylvään luona
Pylväs-Suuri Postitien merkkinäPysähdyksen syynä on punainen puinen pylväs. Se on merkkinä Suuresta postitiestä. Kuningatar Kristiina perusti 1638 postitien. Se kulki Tukholmasta mm. Raision kautta Turkuun. Postia kuljettivat aluksi ns. postirengit juosten. Kerroin tämän, kun venyttelimme ja vedimme henkeä pylvään luona. Pylväässä on merkki Meriakseli ja Jokiraitti reiteistä. Niihin emme tällä kertaa keskittyneet. Raisiossa on paljon eripituisia kävelyreittejä.

Pieni vitsi ryydittää, kun jatkamme eteenpäin Jertantietä ja tulemme Jertanahteen kautta Kuloisten sillalle. Jyrki pyytää huomioimaan sillan lujuusongelmat, kun kävelemme sillalla. Silta on joutunut yleisen huomion kohteeksi, lujuustarkistuksissa on tullut esille heikkouksia. Silta kantaa meidät ja muutaman autonkin samaan aikaan – ainakin vielä.

Istukset odottavat kevättä ja kesää Raision tien reunassa
Raisiontien ja kevyenliikenteen välissä istutukset odottavat suorissa riveissä keväisempää keliä. Pysähdymme hetkeksi Killin ja Nallin, kirkon rakentajat, patsaiden luona. Patsaat on pystytetty vuonna 1983 Raisiota rakentaneiden sukupolvien kunniaksi.
Muistolaatta, Killi ja Nalli sekä Raision kirkko

Kaksi alikulkua eli Raisiontien ja Nesteentien alta ja olemme lähtöpaikassa Tasalantorin reunassa. Kävelymatkaa kertyi Sports Tracker'in mukaan 7 km 200 metriä ja aikaa kului tunti 30 minuuttia. 

Tällä kertaa pidimme pitempiä taukoja kuin tavallisesti. Päätteeksi pienet venyttelyt, etenkin jalkoihin. Kiitokset kävelijöille ja muistutus tulevista tapahtumista – kaikki hyvin.Turvallisesti kuljimme - rennosti reippaillen.

Halusin tällä kävelyllä tuoda esille muutamia yksityiskohtia Raision menneisyydestä ja nykyisyydestä. Luin jostain, että ’ilman historiaa ei ole nykyisyyttä’. Mukavasti, ainakin Raisiossa, on hyvät mahdollisuudet liikkua ja harrastaa.


KIITOS reippaat kävelijät ja Raision kaupungin toimijat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti