Minä Sulkavalla 57km Oravareitin melonnan jälkeen, 2017. |
Leppoisa avaus kesäkaudelle
Siitä on nyt lähemmäs kaksi vuotta, kun tulin itse mukaan Raision Rinkan toimintaan ja porttina mukaan tulemiselleni oli melontaretki Aurajoella. Kokemus oli mukava ja siksi olin nyt omasta puolestani järjestämässä vastaanvanlaista retkeä. Kesäkuinen lauantaipäivä ei olisi voinut tarjota parempaa melontakeliä, sillä aurinko paistoi lämpimästi ja tuulikin puhalteli vain vähän.
Siitä on nyt lähemmäs kaksi vuotta, kun tulin itse mukaan Raision Rinkan toimintaan ja porttina mukaan tulemiselleni oli melontaretki Aurajoella. Kokemus oli mukava ja siksi olin nyt omasta puolestani järjestämässä vastaanvanlaista retkeä. Kesäkuinen lauantaipäivä ei olisi voinut tarjota parempaa melontakeliä, sillä aurinko paistoi lämpimästi ja tuulikin puhalteli vain vähän.
Turun Halistenkosken kupeessa sijaitsee Aurajoen opastuskeskus Myllärintalo, jossa on kahvila ja kanoottien vuokrauspiste (Valkkimyllynkuja 2). Siitä vuokrasimme melontavarusteet ja lähdimme ryhmänä melomaan kohti Liedon Vanhalinnaa. Yhdentoista melojan joukkona lähdimme rannasta. Rantaruovikot täyttyivät ruokokerttusten räksättävästä viserryksestä. Myös tiirat kalastivat joessa syöksyen veteen ja sorsapoikue pakeni hiljalleen eteenpäin lipuvan kanootin viereltä. Joen rannalla kasvavat kurjenmiekat eivät vielä kukkineet.
Aurajoen vierellä avautuu tyypillinen Lounais-Suomalainen kulttuurimaisema. Maisema tunnetaan nimellä Virnamäen perinnemaisema. Pihalla näkyy hevosia ja niittykasvien annetaan kasvaa vapaasti. Virnamäen perinnemaisemaan pääsee lähemmin tutustumaan kävellen viitoitettua polkua pitkin.
Kun Virnamäen perinnemaisema on meloen ohitettu, on jokivarren toisella puolella monia pieniä mökkejä rantasaunoineen. Viiden kilometrin melonnan jälkeen rantaudumme Vanhalinnan laiturille ja olemme valmiit pitämään evästauon. Vanhalinnan pihamaalla on päärakennuksen lisäksi monia sitä vanhempia rakennuksia, jotka ovat aikaisemmin olleet talleja tai navettoja, mutta nykyisin niissä toimii juhlatiloja, kahvila ja näyttelyitä.
Kartanon portti johtaa Linnavuoren huipulle |
Kartanon portin tarina
Kartanon pihalla on kaunis kiviportti, jota jotkut aina erehtyvät luulemaan kovinkin vanhaksi. Portti on kuitenkin 1930-luvulta. Kävi niin, että oli ankara pula-aika ja maaseutua kiertelivät lukuisat ammattimiehet ja perheet työn ja leivän haussa.
Kerran joutilas kivimies saapui Vanhalinnaan ja kysyi töitä. Maunolla ei kivimiehen hommia ollut tarjolla, mutta mies oli oli sinnikäs: "Jos ei tällaisessa talossa ole töitä antaa, niin millä tästä lamasta selvitään?" mies huomautti. Mauno otti tupakkiaskin, piirsi siihen portin ja sanoit, että tehdään sitten vaikka tällainen. Portti on siis eräänlainen aikansa työllistämistuote. (Tarina lainattu Liedon Vanhalinna Ystäväpolku - esitteestä, sivu 45.)
Evästauolla Vanhalinnan huipulla |
Vanhalinnan huippua hoidetaan, jotta siellä olisi tilaa luontaisesti kasvavilla niittykasveilla, eikä sinne kasvavien puiden anneta vallata niittykasvillisuutta. Vanhalinnan alueella kasvaa monia Lounais-Suomalaisia kasvilajeja, joita ei yleisesti muualla Suomessa kasva lainkaan. Portaiden vierellä kukkivat ainakin metsäkurjenpolvet ja keltamot. Huipulla oli mäkitervakkoa, orvokkeja ja lehtolemmikkiä.
Aurajokilaakso |
Liedon Vanhalinna on saanut nimensä siitä, että huipulla on ollut aikanaan puolusutusvarustusta. Vanhalinnan rinteet on pidetty silloin puuttomana, jotta vesistöä pitkin tulevat vihollisjoukot eivät pysty kasvillisuutta hyödyntäen kiipeämään linnavuorelle. Nykyisin Linnavuorta kiertää 800m pitkä arkeologisista löydöistä kertova luontopolku. Alueelta on löydetty jonkin verran kivikautista esineistöä, pari kivikirvestä ja -talttaa, nuolenkärki ja nuija.
Rantautuminen ja rannasta lähtö sujuivat yhteistyöllä ja viimein olimme valmiit melomaan takaisin Halistenkoskelle. Retkeen varattu neljän tunnin aika oli riittävä, jotta kaikki saivat meloa omaa tahtiaan ja ehdimme nauttia juuri sopivan ajan Vanhalinnan huipulta avautuvia näkymiä yli Turun ja Liedon.
Saimme mitä mainioimman melontakelin |
Liedon vanhalinnan laiturilla |
Aurajoen opastuskeskus Myllärintalo on avoinna kesäkaudella ti-su klo 10-18. Vaikka yhdessä ryhmänä melominen on mukavaa, voi lähiseudun liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksiin tutustua myös itsekseen. Ja aina voi houkutella kaverin mukaan kokeilemaan jotain uutta.
Hyvää kesäkautta Raision rinkkalaisille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti