26.2.2018

"Pikkulapissa" suksi luistaa takuuvarmasti

Teksti ja kuvat: Tarja Aittala

Tiesitkö, että Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella on oma "pikkulappinsa"? Se löytyy Säkylänharjun-Virttaankankaan alueelta. Jos olet käynyt pohjoisen Lapissa ja pistäydyt "pikkulapissa", ymmärrät mistä on kyse. Alueen polkuja ja patikkareittejä kutsutaan Harjureitiksi. Alue on talvisin varmaluminen, mistä syystä ainakin tosihiihtäjät lähtevät kilometrienkin päästä sivakoimaan Harjureitin latuja. Latuverkostoa löytyy peräti 28 km:n verran.

Harjureitti kutsuu laduille.

Minäkin kuulun niihin, joiden pitää ainakin kerran talvessa päästä Harjureitille reilun 60 km:n päähän kotoa. Suksille nousin Myllylähteen p-paikalta, joka sijaintinsa puolesta löytyy helposti ajotien varrelta. Lähtöpaikkoja on muutamiakin, esimerkiksi Virttaan Erä-Veikkojen maja tai Vampulan ulkoilumaja.

Myllylähteen startti.

Hiihtoretken kruunaa tietysti pysähtyminen Porsaanharjun näköalalaavulla. Laavulta on näkymät Säkylän Pyhäjärven tuntumaan. Näköalalaavu on hyvä paikka evästää ja kyllähän ne makkarat maistuivat erityisen hyviltä, kun laavu oli saavutettu. Tuliakaan ei tarvinnut tehdä itse - sen verran kanssahiihtäjiä oli paikalla pysähdellyt. Laavun takaa löytyy puuvaja, mistä on helppoa noutaa polttopuita seuraavienkin laavulla pistäytyjien tarpeiksi. Ja löytyyhän laavulta huussikin.

Ansaittu evästauko Porsaanharjulla.

Reittivaihtoehdoissa löytyy 4 km:n ja 19 km:n kierrosten väliltä. Ainakin pidempää hiihtolenkkiä kannattaa vähän suunnitella huomioiden myös pysähdykset laavuilla. Lisää kilometrejä saa haaviin, kun sivakoi Porsaanharjun tuntumasta edelleen Säkylän varuskunnan sotilaskotiin vaikka munkkikahville. Matkaa sinne kyltin mukaan on 16 km.


Latuverkosto (lähde: Harjureitti.fi)

Reitit on hyvin merkitty kyltein, joskin kaikki kyltteihin merkityt reitit eivät ole latureittejä.

Reittikylttejä.

Harjureitti on tutustumisen arvoinen hiihtoretkikohde. Männä viikonlopun perusteella voin todeta, että Harjureitin ladut ovat hyvässä kunnossa. Hiihtäjiä ei ollut ruuhkaksi asti, vaikka olikin hiihtolomaviikonvaihde. Moottorikelkkareittejä, saati kelkan pörinää en huomannut. Omien eväiden lisäksi voi ainakin Vampulan ulkoilumajalla nauttia niin makeita kuin suolaisia herkkuja, taisipa sieltä löytyä soppaakin.

Lisätietoja:

Harjureitin geologia (harjureitti.fi)
Harjureitin hiihtoreitistö (harjureitti.fi)
Reittivaihtoehtoja (harjureitti.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti