10.2.2018

Rinkan lumikenkäilypäivä

Kuvat: Tommi Eklund
Teksti: Satu Eklund


Lumikenkiä Lumikon pihamaalla
Helmikuu on ollut suotuisa ja antelias keliensä puolesta, jos pitää talviulkoilusta tai muuten vain talven lumitarjonnasta. Valoisat ja lumen valaisemat talvipäivät piristävät selvästi mieltä ja Raisioon satanut pysyvä lumi on saanut ihmiset ulos laduille ja lenkille. Myös Raision Rinkan järjestämä lumikenkäilypäivä sai ihmiset innostumaan ja monet tulivat kokeilemaan lumikenkäilyä aivan ensimmäistä kertaa. Ilmoittauneiden joukko ylitti odotukset ja oli kova työ saada lumikenkiä kasaan. Muutamat tulivat Luontotarha Lumikon pihalle ulkoilemaan ja muu joukko sai kun saikin lumikengät viimein jalkaansa.

Lumikenkäily ei ole mitään rakettitiedettä. Jos osaa kävellä, osaa myös kävellä lumikenkien kanssa. Se sopii kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille. Lähdimme pitkänä letkana kohti Kerttulan ulkoiluhallia, jonka ohi myös ladut kulkevat. Jakauduimme kahteen ryhmään ja kävimme läpi ylä- ja alamäkitekniikkaa ja testailimme muutenkin miltä lumikenkien kanssa tuntuu juosta ja kulkea. Kävelysauvat eivät ole välttämättömät, mutta ne ovat kyllä avuksi ja monella olikin sauvat mukanaan. Raision talvessa ja lumimäärissä pärjää hyvin myös tavallisilla kävelysauvoilla, eikä sauvoissa tarvitse olla sompia. Sommat ovat kyllä paikallaan, kun tarjolla alkaa olla suuria määriä upottavaa lunta.

Lumikenkäilyä Kerttulan lumilla
Saimme upean ulkoilukelin. Pakkasta oli muutama aste eikä aurinko paistanut silmiimme. Pakkaslumen etuna on se, että se ei paakkunnu suojalumen tavoin lumipalloiksi lumikenkien pohjaan. Viime viikon aikana oli satanut vielä lisää uutta lunta, mikä on mukavaa kenkäilyä ajatellen. Pehmoisella lumella on erilaista kuin kovalla polkupohjalla tallustelu. Retkipäivän keskustelu pysyi lumikenkäilyn ympärillä ja hienoissa lumisissa maisemissa. Monet nauttivat hienosta ulkoilusäästä ja muutamat totesivat että eipä taida tämä lumikenkäily sittenkään olla itselle sopiva laji. Uutta on mielenkiintoista päästä kokeilemaan ja joskus saattaa löytyä kiinnostusta kokeilla lajia myös itsekseen. Ohjattu retki auttaa alkuun eikä kokeileminen maksa mitään. 

Uusi pehmeä lumi innosti kenkäilemään
Lumikenkäilyä voi kokeilla tai jatkaa myös omatoimisesti. Jos ei heti halua ostaa lumikenkiä omakseen, monet latuyhdistykset ja kaupungit vuokraavat lumikenkiä ja muitakin välineitä. Omaksi ostetut edullisetkin lumikengät sopivat lajia aloittelevalle. Kenkäilyn päätteeksi tarjolla oli kuumaa mehua ja se tekikin hyvää kun oli viimein aika irrottaa lumikengät jalasta ja huokaista. Yhdessä tekeminen ja yhdessä ulkoilu on välillä ihan mukavaakin.


Mainiota laskiaisen aikaa kaikille ulkoilijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti