17.5.2018

Yhdessä iltaretkellä Luonnonmaalla

Teksti ja kuvat Kaija Virtanen
Armonlaakson Vaeltajien ja Raision Rinkan retkeilijät tekevät tiistaina 15.5.2018 yhteisen iltaretken Naantalin Luonnonmaalle Haijaisten luontopolulle. Retken lähtöpaikalle Toimintakeskuksen, Suutarintie 5, pihalle kokoontuu 18 henkilön ryhmä.
Retki alkaa, nostakaa oikeaa jalkaa...
Aurinko on paistanut koko päivän, joten lämpöä riittää vielä iltaretkelle. Kello 18 täsmällisesti puheenjohtaja Hannele Moskajärvi toivottaa kaikki tervetulleiksi patikoimaan. Kiitostaputusten jälkeen ryhmä lähtee iloisin ja odottavin mielin metsäpolulle Hannelen jälkeen.
Mustikka on terveellinen marja - pian kypsiä!

Polku kulkee metsässä mutkitellen nousten välillä kalliolle. Pitkospuut kopisevat askelien alla. Mustikat ovat viittä vaille valmiita poimittaviksi. Valkovuokot vilkuttavat vihreän kasvillisuuden välissä. Aurinko valaisee pienen suon. Koivut seisovat koreina vaalean vihreissä lehtipuvuissa. Polun juuria pitää vähän varoa, sillä kuljetulla polulla juuret ovat tulleet näkyviin.
Kalliolle on mukava istahtaa - on juomatauko
Ohitamme opastaulun, jossa kerrotaan Naantalin kulttuurimaiseman historiasta. Valitettavasti kartan tekstit ovat ajan saatossa kuluneet melko näkymättömiksi. Siniset metsäorvokin kukat erottuvat polun varrella. Pieni kuivumaan päin oleva puro reunustaa polkua, kun nousemme ylös kalliolle. On juomatauon paikka.
Mustikanvarret mattona ja matka jatkuu
Matka jatkuu alas kalliolta. Maastossa pitkospuut vievät tasaisempaan maastoon. Iloisen vihreä mustikka’matto’ peittää keväisen metsän, kun vaellamme mäntyjen reunustamaa polkua kohti Nikulan vuorta. Vuorelta on näkymät alas laaksoon sekä läheiselle Hyypiövuorelle.
Nikulanvuorella ollaan ylhäällä
Palaamme takaisin lenkille ja jatkamme kohti Villan tilaa. Matkaa tilalle on opasviitan mukaan 900 metriä. Metsäinen polku laskeutuu alaspäin, mutta nousee vielä kalliolle ennen kuin tulemme tilan maille. Tien vieren kasvustosta päätellen meren pinta on ollut aikanaan tässä.
Mäkeä alas ja kohti valoisuutta 
Auringon paistaessa illan taivaalta kävelemme rantaan. Meren tuoksu on hurmaavaa. Katselemme ympärillemme ja kuulemme Jyrkiltä, miten Rinkka on aikanaan isännöinyt näissä maisemissa Suomen Ladun tapahtumaa.
Villan tilalle vievän tien varrella on kaunista
 Villan tila sijaitsee Luonnonmaalla Kirstilässä. Naantali osti Raision kaupungin käytössä olleen Villan tilan, ja kauppaan sisältyi kunnostusta vaativa uimaranta - tietää google.

Hiljaa ihmetellen palaamme takaisin ’Silmu’ luontopolulle. Aurinko lämmittää. Suopursujen tuoksua ei voi välttää, sillä ne kukkivat ja levittyvät mattona mäntymetsässä. Huonokuntoisesta opastaulusta voi juuri ja juuri lukea: Koivu – naisellisuuden vertauskuva on otsikkona. Suomessa kasvaa kolme koivulajia raudus-, hies ja vaivaiskoivu. Rauduskoivun oksat riippuvat, sitä kutsutaan usein riippakoivuksi. Hieskoivun nimi kertoo lajin kasvavan hiesmaalla eli märemmällä kuin rauduskoivu. Vaivaiskoivu on kääpiökasvuinen, johon sen nimi viittaa.
Paluumatkalla voi ihailla mäntyjen mutkia.
Seuraavaksi saavumme laavun luokse tulipaikalle. Palvelu on valttia, sillä Armonlaakson vaeltajien joukosta on valtuutettu tulimestari hoitanut hyvän tulen grilliin. Tauolla kuuluu leppoisa puheensorina. Metsäinen vaellus on rauhoittanut kulkijat ja evästauko rauhoittaa vatsan.
Laavulla evästauolla
Laavulta lähtöpaikalle vie leveä polku. Lyhyt, jyrkkä ylämäki saa minut ja Annen juoksemaan ylös. Pitäähän sitä pikkuisen hengästyä, jotta kunto ei pääse kokonaan rapistumaan.
 
Naantalin Silmu – luontopolusta on verkossa seuraava teksti:
Silmu
Luonnonmaa on vanhinta Naantalia. Asutusta siellä on ollut jo 1100-luvulla. Ihmisen käden jälki näkyy Silmun varrellakin. Rehevät notkot on raivattu pelloiksi ja metsät ovat suurelta osin kallioisia mäntymetsiä. Luontoa elävöittävät pienet suot ja lammet. Silmu-lenkillä tutustut alueen luontoon, eläimiin ja kulttuurimaisemaan.

Haijaisten Silmu, jonka lähtöpaikka on entinen koulu, on noin 4 km pitkä polku, joka on viitoitettu aurinkotunnuksin merkityillä viitoilla sekä punamultamaalilla. Reitiltä on viitoitus myös Villan tilalle. Matkan varrella voi ihailla näköalapaikalta maisemia ja välipalan voi nauttia laavulla, jossa on myös tulentekopaikka.
Valkovuokkojen tervehdys - kiva hetki - tämä iltaretki!
Kiitos Hannele! 
Mukava reitti, josta tuli ’sportrackeriini’ 6,37 km ja kiva lenkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti