8.7.2018

Polkupyöräretki kohteina Uusikaupunki ja Velhoveden reitti


Teksti ja kuvat Kaija Virtanen
Armonlaakson Vaeltajat järjestää kesäkuussa 2018 pyöräretken, johon osallistun yhdistyksen jäsenenä. Yhteislähtö tapahtuu Naantalin Aurinkoisen pihalta Nuhjalasta kello 9 aamulla. Sää enteilee sopivaa keliä pyöräretkelle. Hannelen johdolla lähdemme ajelemaan. Alussa pääsemme puikkelehtimaan pienempiä teitä. Kustavin tielle tultaessa autoja kulkee jonona. Onneksi pyöräilijöiden kaista on leveä.

Valtaväylältä käännymme Mynämäelle ja edelleen Vehmaalle. Retkemme jatkuu reippaasti, pidämme kuitenkin pieniä juomataukoja ja etujoukko odottelee perässä tulijoita. Maisemat lienevät osalle porukasta tuttuja tai ne eivät jokaista kiinnosta.
Vehmaan museon luona tauolla
Vehmaalla pidämme pitemmän paussin museon läheisyydessä. Museo ei ole auki. Meille riittää pieni kävely. Vehmaalla tutustumme Pyhän Margareetan keskiaikaiseen kivikirkkoon. Kirkko on todennäköisesti rakennettu vuosina 1425 – 1440. Tietää google. Komeat on sisätilat totta vie!
Pyhän Margareetan kivikirkon sisätiloja
Ahkerat ammattilaiset Hahmopelto Uudenkaupungin kaupungin kaupungintalon lähellä saa meidät pysähtymään, ihmettelemään ja hymyilemään. Alue on laaja, kierrämme vain pienen osan alueesta. Hiljaisia ammattilaisia työasennoissa - mm. auton korjaajia, heinäpellolla ahertajia, rakennusmiehiä ja jopa tanssiva pari.
Ahkerat ammattilaiset Hahmopelto 
Santtiorannan leirintäalueelta on meille varattu yösijat mökkeihin. Majoittumisen jälkeen lähdemme ruokailemaan Captain’s Makasiiniin Aittarantaan. Matka taittuu pyörällä, sillä leirintäalueelta on matkaa kaupungin keskustaan. Tällä retkellä jokainen hoitaa itse ruokailut. Retken hinta sisälsi vain majoittumisen.
Mökki, jossa nukuin, ilta-auringossa
Illaksi on varattu yhdistyksen maksamat saunavuorot. Leirintäalueen sauna sijaitsee 150 metrin päässä mökeistä, joten siellä on sopiva ’saunarauha’. Uskaltaudun mereen, vaikka laituri ja sen portaat ovat heikonlaiset.

Nukutun yön jälkeen on edessä Velhoveden rengastie. Mainos reitistä kertoo. ’Kappale Suomen kauneinta saaristoa on ulottuvillasi ilman venettä tai huolta lautta-aikatauluista. Hurauta 50 kilometrin mittainen reitti yhtä soittoa tai nautiskele saariston tunnelmasta pitkän kaavan mukaan.’
Maisema Velhoveden reitiltä 
Näin jälkeen päin voin todeta, että tosiaan hurautimme vauhdilla paikka paikoin huonokuntoisen rengastien. Välillä tuntui, että pyörästä lähtee osia irti ’nimismiehen kiharaisella’ tiellä. Pyörä ja polkija suoriutuvat tällä kertaa haavereitta.

Reitin kruunuksi onneksi Pyhämaalta löytyy mukava kauppa. Juhannuskoivut ovat kauniita kaupan edessä. Kauppa toimii myös kahvilana. Leppoisan hauska kesäinen pysähdys Pyhämaan Valinta nimisen kaupan tuntumassa piristää.
Pyhämaan Valinta - 'keidas' retkellämme!
Polkemista, polkemista ja noin kello 16 kierros on tehty. Jäämme kaupungilla ruokailemaan. Aittarannan Bistro Bay valikoituu paikaksi. Hyvää ruokaa ja juomaa sekä oikein mukavaa seuraa. Matkalla leirintäalueelle osa meistä poikkeaa kuuluisassa Alina kenkäkaupassa. Kaupan luona kadun ylle on tehty värikäs tunnelma sateenvarjoista. Asialla on ollut kenkäkauppias.
Sateenvarjoja Alina kenkäkaupan luona
Toinen yö nukutaan Santtion leirintä alueella. Aamusiivouksen jälkeen lähdemme kotimatkalle. Mukavasti vetäjät ovat valinneet mahdollisuuksien mukaan toisen reitin. Näemme mm. ’kuuluisan’ Uudenkaupungin autotehtaan sekä sen työntekijöiden parakkiasuntoja.
Vehmaalla valmistaudumme lounaalle 
Vehmaalla pysähdymme lounaalle Torpparin Tupa – nimiseen paikkaan. Keittolounas maistuu ja on edullista. Sopiva pyöräilysää siivittää retkeämme. Juomatauot ovat sopivissa paikoissa – etenkin reipasnousuisen mäen päällä on tarpeen juoda.
Kotimatkalla - tauolla
Muu ryhmä jatkaa Naantaliin. Minä polkaisen suorinta tietä Raisioon. Pyöräni mittariin tuli 225 kilometriä kolmen päivän aikana. Kiitos Hannele ja muut retkeläiset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti