Näinä päivinä lähiretkeilyn merkitys on korostunut, kun monet muut ajastamme kilpailevat asiat eivät ole mahdollista toteuttaa. Olemme saaneet nauttia jo useamman päivän ajan kauniista ja aurinkoisesta kelistä, joka on osaltaan houkutellut ihmisiä ulos liikkumaan. Olin itse kiertämässä Naantalin Luonnonmaalla olevaa polkua. Liikkeellä oli monia muitakin. Ulkona on hyvin tilaa ja Karpaloisen laavullakin toiset olivat jo lopettelemassa eväittensä syömistä, kun uutta väkeä saapui taukoa pitämään. Monet olivat liikkeellä koko perheen voimin.
Kuivatusta kuivurilla |
Itse yleensä täydennän vaellusruokavarastoani retkeilyalan liikkeiden tarjoamilla valmiilla ruoilla ja ostan muutaman valmiin aterian lähinnä huonojen kelien varalle. Vesi on nopeasti keitettävissä ja ruokaa saa nopeasti. Tämä on hyväksi todettu, jos sataa vettä taivaan täydeltä ja vielä tuuleekin kylmästi. Silti tulee tilanteita, että kesken kurjemmankin retkikelin on pakko pitää ruokatauko, kun suklaalla ja kuivahedelmillä patikointi usean kilometrin ajan ei riitä antamaan tarpeeksi energiaa. Valmisruoasta ei jää myöskään tiskattavaa lusikkaa tai haarukkaa enenpää ja matkaa voi jatkaa ilman tiskaamisen vaivaa.
Monipuolisuutta ja vaihtelua ruokiin saa, kun kuivattaa aineksia itse ja kokoaa niistä ruoan. Myös kauppojen hyllyiltä saa koottua useita ruokavaihtoehtoja, joihin lisätään itse kuivattua jauhelihaa tai muita aineksia. Kaupan valmiit pataruoat (Italian pata, Meksikon pata jne.) ovat niitä, joihin lisätään usein jauhelihaa. Voipa niihin lisätä vielä kourallisen punaisia linssejäkin. (Kaupassa myytävät punaiset linssit kypsyvät usein muutamassa minuutissa eivätkä vaadi liotusaikaa). Lähes kaikkea voi kuivata itse - vain mielikuvitus on rajana. Retkellä ja vaelluksella syötävien ruokien on tarkoitus olla sellaisia, että niistä saa energiaa. Sen tähden kaupasta saataviin ruokiin voi lisätä oman maun mukaan aineksia, jotka antavat lisää makua ja energiaa.
Jauhelihan kuivattaminen uunissa
Jauheliha kannattaa ensin keittää kattilassa kypsäksi. Itse laitan tässä vaiheessa reilusti vettä sekaan. Keittämisen ideana on saada jauhelihan rasva irtoamaan veteen ja kuiva rasvaton jauheliha säilyy useita kuukausia. Kypsäksi keitetty jauheliha laitetaan siivilään ja puristetaan esim. kauhalla siitä ylimääräinen vesi pois ennen uunipellille levittämistä. Levitetään tasaisesti pellille ja halutessa voi sirotella tässä vaiheessa suolaa ja pippuria päälle. Kuivatus 50-70 asteisessa uunissa 8 - 10 tuntia. Jos käytössä ei ole kiertoilmauunia, on hyvä jättää uuniluukku hieman raolleen ja laittaa jonkin sopiva "työkalu" luukkua auki pitämään. Jos jauhelihaa on isompi satsi, voi seosta pöyhiä kuivatuksen aikana, jotta se kuivuu tasaisemmin.
Kananmunan kuivattaminen uunissa
Kananmunan on tarkoitus pysyä koko kuivatuksen aikana raakana, joten kuivatuksen tulee tapahtua mahdollisimman matalassa lämpötilassa (alle 50 asteessa). Munan keltuainen kypsyy huomattavasti matalammassa lämpötilassa kuin valkuainen. Uunipellille mahtuu sopivasti viisi kananmunaa kerrallaan. Sekoitettu munaseos levitetään uunipellille mahdollisimman ohueksi levyksi ja annetaan kuivua, muttei kypsyä. Kuivunut kananmunalevy on kiiltävän oranssi ja tuntuu sormissa "rasvaiselta". Kuivatun munan voi murustella talteen pussiin pienenä "murujauheena".
Kuivatun munan saa käyttöön, kun murujauheeseen lisätään varovasti pieni määrä haaleaa vettä ja sekoitetaan hyvin. Liian kylmä vesi saa jauheen helposti paakkuntumaan ja liian kuuma vesi "kypsyttää" kananmunan, mikä ei ole tarkoitus vielä tässä vaiheessa. Haaleassa vedessä munaseos näyttää uudelleen tavalliselta ja vastarikotulta raa´alta munalta ja se voidaan paistaa pannulla kypsäksi tavalliseen tapaan.
Kuivata voi melkein mitä tahansa - vain mielikuvitus on rajana |
Tonnikalaa voi kuivata uunipellillä jauhelihan tapaan. Ennen pellille levittämistä kannattaa puristaa kalasta mahdollisimman paljon nestettä pois. Katkarapuja olen kuivattavanut kuivurissa. Myös niistä tulee puristaa nesteet pois ennen kuivuriin laittoa. Yllä olevassa kuvassa on kuivumaan menossa kaksi kiloa perunaa. Tämä on ensimmäinen kokeiluni perunan kuivattamisesta. Kaksi kiloa perunaa mahtui lopulta kahteen 1/2 litran minigrippussiin. Nähtäväksi jää millaisen ajan raaka kuivattu perunalastu tarvitsee kypsymisajaksi.
Aivan pohjoisimmassa osassa Suomea ei veden kantamisesta tule ongelmaa vaelluksen aikana. Monissa eteläisemmissä retkikohteissa on kaivoja, joissa vesivarastoja voi täydentää vaelluksen ajalla. Päiväretkillä veden kantamisesta ei tule ongelma, sillä jokainen jaksaa kantaa sen verran, mitä päivän aikana tarvitsee.
Retken ja vaelluksen suunnittelusta ja ruoan valmistamisesta, kuivattamisesta ja säilyvyydestä voit lukea lisää esim. kirjasta "Viiden tähden vaellus", (Piritta Kantojärvi) tai Tunturikeittiö - www.tunturikeittiö.com
Retkisuunnitteluterveisin Satu Eklund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti