14.9.2020

Hakkenpään laavupolulla - syyskuussa

Kuvat ja teksti Kaija Virtanen 

Hakkenpää on kylä Taivassalon kunnassa Varsinais-Suomessa. Hakkenpään kyläyhdistyksen talkoolaiset ja Taivassalon Tupshaukat partiolaiset ovat rakentaneet laavun sekä laavulle kiertävän polun. Heinäkuinen Luonto Plus ohjelma antoi sysäyksen lähteä tutustumaan polkuun.

Hyvän ulkoilusään innoittamina suuntaamme neljän naisen porukalla Taivassaloon. Laavupolulle lähtijöille on osoitettu p-paikka Hakkenpään satamassa. Vaaleat poutapilvet seilaavat sinisellä taivaalla. P-paikan reunassa loistaa laavupolulle ohjaava taulu.

Auto parkkiin ja naiset polulle. Aluksi kuljemme autotien reunaa, josta juuri ajelimme. Saariston rengastien viitta tuo mieleeni pyöräretken, kun Armonlaakson Vaeltajien kanssa pyöräilimme täällä. Pienen matkan jälkeen Laavupolku nuoliopaste ohjaa metsän puolelle - metsätielle.

Sileää kalliota kiva kävellä 

Metsätietä on hyvä astella ja samalla katsella luontoa. Suuri kivi on saanut vihreän lakin -sammaleisen. Männyt seisovat suorina ja terveen näköisinä. Mustikan lehdet ovat vihreitä ja varvuissa näkyy muutamia sinisiä marjoja. Pietaryrtit vilkuttavat keltaisina kuin kertoen hyvää retkeä.

Maasto nousee loivasti ylöspäin. Polun reunamilta voi bongata komeita kallioita. Kallioiden muodoissa on eroja. Useat kivet ovat lempeän pyöreitä. Polun toisella puolella kallion seinämä on tiukan suora aivan kuin veitsellä leikattu. Kalliosta lienee irronnut lohkareita ajan saatossa. Korkea mänty kasvaa ja nojaa kallioon. Siinä näyttää olevan hyvä ja lämmin kasvupaikka, koska mäntyjä on useita. Huomaan paikalla myös kauniin, pienen katajan.

Tulemme välillä alavampaan maastoon. Jotain keltaista loistaa kasvillisuudessa. Pysähdymme ja toteamme kasvin tyrnipensaaksi. Niityn kosteamman kohdan ylitämme pitkospuita pitkin. Yksi, leveä puinen ’lankku’ on tasainen ja sen pintaa pitkin on hyvä kopsutella. 

Männyn juuret ovat kuin kruunu polulla  

Vaalea jäkälä peittää maaston, kun nousemme ylemmäs. Muutama kapearunkoinen mänty kurottautuu valoa kohti mutkaisena suorien ja pienempien mäntyjen välissä. Pyöreät kivet ovat röykkiönä kuin suojaamassa mäntyjä, kun tulemme ylemmäs.

Voi ihmettä! Miten täältä keskeltä metsää löytyy tasainen, laaja kallioalue. Netin ihmeellinen maailma tietää; jääkausi ja meri ovat hionneet osan Taivassalon kalliosta lempeän pyöreiksi. 100-vuotta sitten Niurniemen silokallioilla on kuivatettu kalaa. Me kävelemme kalankuivatus kalliolla. Laavupolun merkitsijät ovat latoneet kivistä polulle merkit. Tulee mieleeni merellä seilatessa näkyvät valkeat kummelit.

Kallion jälkeen polku siirtyy välillä metsän puolelle pehmeämmälle polulle. Kanervat tuovat lilan vivahteen syksyiseen maisemaan pehmeä polkuinen matka kestää vain hetken, sillä silokallioinen maisema antaa pian polulle kovemman pohjan. Kallion painaumissa viihtyy vesi. Samalla jäkälät, varpukasvit ja pieni koivu ovat vallanneet kasvupaikan painauman vierestä.

Polun varrelta löytyy oivallisia opasteita. Pyöreälle kivialustalle on kiinnitetty kapea puu, jonka päässä loistaa polun oranssin värinen merkki. Eli merkkejä ei ole maalattu eikä kiinnitetty kasvaviin puihin. Hyvä juttu! 

Kallioisella polulla mukava opaste 

Pieni kuusi seisoo kuin vartioiden jo ruskeiksi muuttuneiden sananjalkojen rivistöä. Puolukat loistavat punaisina. Kumarrun ja maistan niitä. Samalla huomaan, että sammaleiden alta pilkottaa kattotiilien palasia. Muutaman askeleen päässä näkyy sieniä. Ne ovat suppilovahveroita. Minulla on metsäretkillä usein mukana ’varapussukoita’ niin sienille kuin roskille. Toiset odottavat, kun poimin sienet mukaani.

 

Puolukat - näitä ei voinut vastustaa 

Polku on merkitty puihin valkoisilla nauhoilla. Männyn juuristo on tarrautunut hienosti kallion koloihin. Polun varrelta löytyy pieni, harmaaksi kelottunut mänty. Polun pintaan on tuotu kivimurskaa, jotta kulkijat ymmärtävät missä kuljetaan. Sileäpintainen vihreä sammal verhoaa pyöreää kiveä. Tässä tulee mieleeni sileäpintainen hohkasammal Kuloisten metsässä.

Kivi on kietoutunut samettiin

Uutuutta loistavaan puuceehen johtaa silta aivan kuin ennen vanhaan karjarakennusten ylisille. Mittakaava on tosin paljon pienempi. Katse vasempaan ja näkyy myös laavu. Hienoa, että vessa ei ole aivan laavun vieressä. Laavun seinässä on ohje niin roskaamisesta kuin puistakin. Puut olisi pitänyt ottaa mukaan. Tosin puita löytyy, mutta mielestäni ne ovat turhan suuria nuotiopuiksi. Pärjäämme ja saamme niin eväsmakkarat kuin leipäpaketin lämpimiksi.

Laavun edessä tulipaikan kiertää hyvä ja vankka penkki. Lisäksi laavulla voi istua maton päällä. Monilla laavuilla olen käynyt, mutta mattoa ei ole aikaisemmin ollut istuinalustana. Ritilä, jonka päälle paistettavan voi asettaa, löytyy laavun seinästä. Näppärästi ritilän asettaminen oikeaan korkeuteen onnistuu.

Pörriäinen menossa termariin 

Pörriäinen on kiinnostunut termaristani. Pelasta pörriäinen kampanja on käynnissä, joten annan kaverin kurkotella rauhassa. Kuuset ja männyt ovat kasvaneet korkeiksi, joten meri näkymä on aika kapea. Kivistä on ladottu nelikulmaiset merkit kalliolle.

Aurinko jaksaa paistaa. Kun olemme jo lähdössä kaksi naista ja koira tulevat paikalle. Sammutamme tulen, sillä tulijat eivät kuulemma tarvitse tulta. Laavulta polku jatkuu eteenpäin.

Pitkospuut ja kostean paikan ylitys onnistuu 

Pienen niityn ylitämme pitkospuita pitkin. Muutama askel polulla ja sitten seuraa toiset pitkospuut, jotka ohjaavat kulkijan suon yli. Tuntuu ihmeelliseltä, kun korkeaan kallioiseen maastoon on muodostunut suo. Luonto on ihmeellinen. Iso kivi on verhoutunut pitsiliinaan. Polun toisella puolella pyöreät kivet nojaavat toisiaan. Taitavat olla kavereita. Pian on edessä sileä kallio. Metsän reunassa näkyy kivistä ladottu aita. Tehty aikoja sitten ehkä suojaamaan läheistä asutusta metsän eläimiltä.

Opastaulu on selkeä 

Ympyrän sulkeutuu ja laavupolku palaa samaa reittiä lähtöpaikkaan noin 800 metriä. Nyt kuljemme eri suuntaan, joten maisema näyttää erilaiselta. Taivaallinen rauha, ku ollaan Taivassaloss, sanoi Ari Karhilahti Luonto Plus ohjelmassa. Olen samaa mieltä laavupolun kierroksen jälkeen.

KIITOS ystävät ja mielenkiintoinen laavupolku!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti