23.9.2020

 

Kilometrejä kisaillen

 Teksti ja kuva Armi Laamanen


 

Minulla on ollut pitkä tauko pyöräilyssä. Taisi mennä lähemmäs 20 vuotta, etten paljonkaan pyöräillyt. Auto oli alla useimmiten, koska se on niin helppoa ja olen perusluonteeltani laiskanpulskea niin kuin kai aika moni meistä. Itsensä pitää pakottaa liikkeelle lihasvoimin kun kerran helpompiakin tapoja löytyy.

Kun pitkän tauon jälkeen keväällä 2019 lähdin ensimmäistä kertaa pyörällä liikkeelle, pelotti. Tuntui, että osaanko enää edes ajaa polkupyörää. No, eihän taito onneksi katoa, kun sen on kerran oppinut. Onneksi olen aikoinaan hankkinut kunnollisen 21-vaihteisen polkupyörän. Siinä on riittävästi vaihteita ylämäkiin ja vastatuuleen.

Keväällä 2019 lähdin ensimmäisen kerran Rinkan maanantaipyöräilyille ja tuntui, että huh huh, kylläpä oli raskasta, mutta kesän mittaan pyöräilykunto koheni ja syksyllä maanantaipyöräilyt sujuivat jo ihan mukavasti.

Tämä kevät muutti meidän kaikkein elämää. Piti keksiä muita liikuntamuotoja kun ei päässyt uimaan tai yhteisille lenkeille. Kaivoin pyörän esiin, käytin huollossa ja lähdin liikkeelle. Netistä löytyi Kilometrikisa. Kisa on työyhteisöjen, yhdistysten, seurojen, harrastusporukoiden, ystäväporukoiden tai minkä tahansa joukkueiden välinen leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään tai -minuuttejaan ylös ja kartuttavat oman joukkueen saldoa. 

Kisassa on kolme sarjaa:

  • Piensarja (alle 25 osallistujaa)
  • Suursarja (yli 25 osallistujaa)
  • Tehosarja (pyöräilyseurat, liikuntayhdistykset ja muut "ammattilaiset" tai aktiiviharrastajaryhmät)

Ajattelin, että ehkä joku muukin Raision Rinkassa saattaisi innostua pyöräilemään Kilometrikisassa, keräämään kilometrejä, säästämään bensaa ja kohottamaan kuntoa.  Saimme mukaan Raision Rinkan joukkueeseen 38 pyöräilijää, joista osa pyöräili sähköllä ja osa ilman. Ihan mahtavaa, että niin moni lähti mukaan kisaan kirjaamaan kilometrejä. 

Pääsimme heti ensimmäisenä vuonna suursarjaan, jossa vaaditaan yli 25 osallistujaa. Lopputuloksena meillä on pyöräiltyjä kilometrejä 33 577. Huikea määrä kilometrejä - sillä kävisi jo 15 kertaa Ivalossa edestakaisin! Bensaa säästettiin 2350 litraa ja hiilidioksidipäästöjä  5875 kg. Varmasti myös kunto koheni jokaisen pyöräilyn myötä ja kesän säät olivat suosivat pyöräilijöitä.

Kisaan osallistuminen kannusti ainakin minua jättämään auton kotiin ja kesän lopussa oli mukava katsoa miten paljon kilometrejä tulikaan pyöräiltyä. Minulle niitä tuli 1862 km. Korona pandemiakaan ei haitannut pyöräillessä ulkona ja itsekseen. 

Ensi vuonna uudestaan, eikö totta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti