Teksti ja kuvat Kaija Virtanen
Rauhanlinnan luontopolulla
voi kuulla historian lehtien havinaa. Kulttuurivaikutteinen lehto on aikoinaan
ollut osa kartanon puistoa. Aikojen kuluessa lehto on saanut kehittyä takaisin
luonnontilaiseksi. Voi lukea polun opastaulusta.
Luontopolun vehreys hurmaa |
Polun varren opastaulut ovat selkeitä ja uusia. Niistä on mukava tarkistaa kasvien, hyönteisten ja eläinten nimiä. Pitkät järviruokot huojuttavat ruskehtavaa viuhkaansa. Osmankäämien patukat ovat kuin suklaapuikkoja.
Osmankäämit peilaavat lammen pintaa |
Pieni lampi toimii kasvien peilinä. Suomen Luonnonsuojeluliiton teemana on tänä vuonna vesi ja vesien suojelu. Tässä vesi saa yhden monista merkityksistään. Purossa vesi kuohuu pienenä koskena. Ylempänä lammen vesi kimmeltää leppoisana auringon paisteessa.
Puro kuohuu koskena |
Kohti satumetsää on kiva astella |
Valkoinen koivun runko antaa valoa. Lehtipuiden lehdet loistavat kirkkaina, kun sateen jälkeen aurinko paistaa niiden pinnalle. Polun varrella luontoa opastetaan myös erilaisten kysymysten kautta. Esimerkiksi; Muuttolinnuistamme pisimmän muuttomatkan tekee a) kotka b) tiira c) lokki. Toisesta lehdestä löytyy oikea vastaus sekä tarkempia tietoja vastaukseen.
Heinillä pehmustettu suoja |
Kalliot ja kasveja |
Syksyä enteilevä kasvusto |
Maastossa osa kasveista valmistautuu jo tulevaan talveen, sillä mm. kalliokielojen lehdistä on vihreys muuttumassa ruskehtavaksi. Syksyn ruskan punaisuus pilkottaa myös esille. Puna-apilat kukkivat värikkäinä, vaikka kasvavat sammaleisella mäellä.
Avaran kallion ja lehtipuuvaltaisen alueen jälkeen tulemme tiheän metsän reunaan. Aivan kuin seinä olisi tullut eteen. Luontopolulle ohjaa metsän reunasta viitta eli polku tekee mutkan, eikä jatku tiheän metsän puolelle.
Metsästä aukealle käy askeleet |
Joutsenia koskevassa kysymysryppäässä ihmettelemme kuvaa mustasta joutsenesta. Selitys löytyy paperista.’ Musta joutsen ei pesi Suomessa, mutta sellainen on nähty meillä muutaman kerran. Kaunis, pieni punarinta katsoo kulkijaa Lehdon lajistosta kertovassa taulussa.
Kuinka korkealle linnut
voivat lentää? a) yli 10 m b) yli 100 m c) yli 1000 metriä tarjotaan
vaihtoehdoiksi. Näitä on kiva arvuutella ja sitten tarkistaa oikea vastaus
toisesta paperista. Surullista korkeusennätystä pitää hallussaan korppikotka,
mikä törmäsi lentokoneeseen 11,5 kilometrin korkeudessa. Pienen matkan päässä
on seuraava kysymys. Kuinka pitkään tervapääsky voi pysyä ilmassa laskeutumatta
maahan? Vaihtoehdot a) 10 tuntia, b) 10 päivää, c) 10 kuukautta. Oikea vastaus,
jopa 10 kuukautta tekemättä väli laskuja. Se malttaa laskeutua välillä vain
pesimään.
Komea 'valtaistun' |
Muutamissa korkeissa, paksuissa puissa on ihmeellisiä koloja, joihin sopisi pieni ihminen istumaan. Puu ei ole moisesta kolosta piittaa, vaan seisoo suorana metsän komistuksena.
Metsän jälkeen kuljemme ensin polkua pellon reunassa ja jatkamme pitkin kävelytietä kopistellen Kaarinan kaupungin keskustaan, jonne jätimme auton. Näin kuljimme monipuolisen ja -ilmeisen polun, jolla on pituutta vain vähän yli 2 km. Kävelymatkamme oli pitempi, sillä lähempänä polkua ei ole parkkipaikkoja.
Polku on kuljettu, matka jatkuu |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti