16.11.2020

Haunisista Raisionjoelle

Teksti ja kuvat Kaija Virtanen

Haunistentien ja Jertantien risteys Raision Kuloisissa huokuu historiaa. Ruotsi-Suomessa 1600-luvulla käyttöön otettu Suuri Postitie Turusta Ahvenanmaan kautta Tukholmaan kulki mm. tästä. Risteykseen on pystytetty merkki Postitiestä.

Katselen ensin Jertantien sillalta Raisionjokea. Jatkan retkeäni joen reunaa myötäilevää Jokiraittia, mikä on osa Kuhankuohon retkeilyreitistöä ja Raision Meriakselia. Kuhankuonon retkeilyreitistö on Varsinais-Suomessa kulkeva yli 200 kilometrin pituinen retkeilyreittiverkosto. Raision Meriakseliksi ristitty reitistö pitää sisällään kolme toisiinsa liittyvää kävelylenkkiä, joiden kautta voi tutustua Raision kirkonmäkeen, jokilaaksoon, keskustaan ja Raisionlahteen.

Syksy on pudottunut lehdet -takana Raisionjoki
Ihmettelen Raisionjoen ruskehtavaa väriä. Välillä vesi välkkyy kirkkaana, kun tiirailen kamerani kautta vedessä uivia sorsia. Joen ja polun välissä kasvavat puut ovat suuria. Muutama vaahteran lehti pitää sinnikkäästi kiinni oksissa ja ohuissa oksissa on pieniä silmuja.

Sorsalla on meno päällä
Joen varrella heinäkasvit ovat kellastuneet. Pietaryrttien keltaiset kukat ovat tummanruskeita. Aivan veden rajassa vartioivat suorana rivistönä ruskeat osmankäämit. Vaahterat, tuomet ja muut lehtipuut seisovat paljaina. Notkeavartinen paju on kumartunut veteen asti. Sen runko näyttää repaleiselta. Kaikki kesän värit eivät ole hävinneet, sillä polun reunassa näkyy vielä vihreää ruohikkoa ja vihreitä nokkosen lehtiä.

Silta yli puron 

Jokeen laskevan puron yli on rakennettu viehättävä kaarisilta. Viime aikoina sillan kaiteita on vahvistettu uusimalla osa laudoista. Sillalta on kiva katsella ja kuunnella puron solinaa. Tulee mieleeni, että ensi vuonna Luonnonsuojeluliiton teemana on virtaava vesi.

Ennen Hintsan patoa katselen lehtikuusen oksia, mitkä kannattelevat pieniä tummanruskeita kukintoja eli käpyjä. Jään padon reunalle katselemaan ja kuuntelemaan veden ääniä. Nyt ei näy koskikaraa sukeltamassa ruokaa etsien. Koskikara on nähty useita kertoja Raisionjoessa. 

Hintsan kartano taustalla
Hintsan kartano tulee seuraavaksi näkyviin. Kartano sijaitsee Raision Mahittulan Petterinpelto- nimisellä alueella ja se on luultavasti Carl von Engelin suunnittelema. Kartano valmistui vuonna 1837. Keltainen väri antaa nykyiselle kartanolle, jossa asutaan, lämpimän tunnun.

Seuraavaksi pysähdyn Mahittulan kuppikalliolle. Olin kerran Jari Näräsen vetämällä retkellä. Hän näytti paikan. Kupit ovat nykyisin huonosti havaittavissa. Entisaikaan kuppeihin on tuotu jotain. Näin on haluttu muistaa edesmenneitä ihmisiä, joiden uskottiin tarjoavan apua hädän hetkellä.

Kuljen Ohitustien ylikulkevan kävelysillan kautta. Pysähdyn katselemaan liikenteen soljuvaa virtaa niin Naantalin kuin Helsingin suuntaan. Punaiset takavalot ja keltavalkoiset etuvalot vain välkkyvät, kun autoilijat etenevät nopeasti paikasta toiseen. On sunnuntainen iltapäivä.

Killi ja Nalli - Raision kirkon rakentajat 
Raision kaupungintalon läheisyydessä seisoo muistomerkki – Kolmen kulttuurin kohtaamispaikka Raisio. Kävelytien varrelta löytyy myös Raision sotaveteraanien pystyttämä - Itsenäinen Suomi yhteinen asiamme 1939 - 1945 - muistomerkki. Lisäksi sotiemme veteraanien muistoksi on kivinen, laakea ja kirkas muistomerkki. Edessä näkyy Killin ja Nallin kivipatsaat. Kirkonrakentajat Killi ja Nalli on kuvanveistäjä Harry Kivijärven suunnittelema punagraniittiveistos. Kahta ihmishahmoa tyylitellysti kuvaava veistos on suunniteltu ja toteutettu Kantelettaressa olevan kansanrunon Jättiläiset rakensivat Raision kirkon pohjalta. Patsaan takana näkyy Raision kirkko ja hautausmaa sekä Kirkkauden kappeli. Kuljen usein hautausmaalla. Siellä lepää äidin puolelta sukulaisia.

Laskuri Raision tien varrella
Marraskuinen sunnuntai hämärtyy kohti iltaa. Mukava reippailusää, vaikka pieni kosteus taivaalta laskeutuu tummaan maahan. Ohitan Raisiontien varteen pystytetyn nykyaikaisen laskurin. Se kertoo päivittäin, montako pyöräilijää on laskurin ohi polkenut. Raisiossa nykyaika ja historia kulkevat sovussa rinnakkain.

Historiallinen Raisionjoki - Arkeologisten tutkimusten mukaan joen vesi oli rautakauden lopussa 5-6 metriä korkeammalla kuin nykyisin. Joki muodosti pitkälle sisämaahan työntyvän merenlahden. Joki oli tärkeä kulkureitti, josta saatiin kalaa ja vesilintuja.

Minulle joki ja sen rantamaisemassa kulkevat polut ovat mukava ulkoilupaikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti