13.4.2021

Uikkupolun tunnelmissa

Teksti ja kuvat Kaija Virtanen Uikkupolku kiertää Raisionlahden rantamaisemassa ja polun pituus on noin 4 kilometriä. Raision Rinkan tiistaikävelijät kokoontuvat Krookilan kotiseutukeskuksen pihapiiriin. Vanhat rakennukset ja komea tuulimylly tuovat mieleen menneiden sukupolvien aherrukset. Uusi aika koittaa myös Krookilassa, sillä sisäpihalta kuuluu koneiden ääniä. – Uudistuksia on tulossa!
Huhtikuinen tiistai tarjoaa miellyttävän ulkoilusään. Tällä liikuntavuorolla lähdemme kiertämään Uikkupolkua. Etenemme sopuisasti ja noudatamme koronapandemian asettamia ehtoja. Krookilasta kurvaamme metsäpolulle. Polku on osa Meriakseli reitistöä, mikä kiertää Raision Raittina Krookilasta aina Raision keskustaan asti ja jatkaa Jokiraitti-nimisenä eteenpäin.
Polulla on tänään pientä keväistä kosteutta, mutta eteneminen onnistuu jalkineita kastamatta. Metsästä laskeudumme niitylle, jossa kasvaa kauniita valkorunkoisia koivuja. Niitty lepää vielä talven jälkeen vaalean ruskeana. Kesän vihreys odottaa kuitenkin jo nurkan takana. Uikkupolun varrella on luontotauluja, jotka kertovat mm. miten rantaniityt ovat mahdollistaneet karjan laiduntamisen. Polun varrella korkeat heinäkasvit huojuvat leppeässä tullessa. Niiden suojassa on mukava kävellä. Sinivuokot pinnistelevät koivikon kätkössä. Kylmähkö sää, vain 6 astetta plussaa, pitää sinivuokkojen terälehdet supussa.
Sillan kaiteessa Jaakontie.fi – merkki kertoo Jaakontien ystävien pyhiinvaellusreitistä. Kuljemme puisen, kauniin sillan yli. Sillan alla virtaa vesi – meri on aikanaan ulottunut näihin rantamaisemiin asti. Viereiset pajupensaat kannattelevat pulleita pajunkissoja.
Uikkupolku on hyvässä kunnossa. Polun parannustöitä on tehty vuosien varrella. Ruovikko-taulusta voi lukea järviruoko kasvista. Ohitamme taulun ja jatkamme pienryhmissä vauhdikkaasti eteenpäin. Maltamme kuitenkin pysähtyä erikoisen porttirakennelman luona. Portista näkyy heinäsuoja. Kesällä on lampaita laiduntamassa. Portissa oleva laatta kertoo: Varsin Hyvä ry on rahoittanut tätä kohdetta EU:n alueellisesta maaseutuohjelmasta (ALMA).
Rantalepikko-taulusta voi tarkistaa tervalepän ja harmaalepän lehtien eroavuudet. Rantaniitty-taulussa kerrotaan, että mesiangervon kukista ja lehdistä on valmistettu särkyä lievittävää yrttiteetä. Pensassirkkalintu on myös saanut oman opastaulun. Raisiosta löytyy useita mukavia, erilaisia reittejä, joita me tiistaikävelijät hyödynnämme liikuntavuoromme aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti