29.8.2016

Rinkan kantoa - Suomen sydän reitillä


Teksti ja kuvat Kaija Virtanen

Suomen sydän kulttuurireitti kulkee Turun Tuomiokirkolta Liedon Vanhalinnan linnavuorelle. Reitti polveilee Aurajoen tuntumassa historian ja Saviseudun luonnon kanssa rinnakkain. Linja-autot eivät enää kulje Vanhaa Hämeentietä, joten paluumatkan pysäkille on riennettävä vanhan ja uuden Hämeentien risteykseen Liedon ja Kaarinan kuntien rajalle.

Aloitamme Tuomiokirkolta. Poikkeamme heti viralliselta reitiltä. Ylitämme joen Tuomiokirkkosillalta ja siirrymme Aurajoen toiselle puolelle. Kuljemme joen vasemmalla puolella olevaa polkua.

Maisemaa Virnamäen Muinaisjäännösalueella

Retken vetäjän mielestä maisemaan saa täältä paremman otteen. Olen samaa mieltä. Joki välkkyy illan auringossa, vaikka sen vesi voisi olla kirkkaampaa. 

Sorsia uiskentelee ja kasvillisuus on vehreää. Alitamme Helsingin tien ja rautatien. Kapealla polulla tulee vastaan urheiluasuisia ulkoilijoita ja muutama juoksija ohittaa meidät.

Raunistulan teollisuusalueella tulemme viralliselle Suomen sydän reitille. 

Opastaulu 4 - Kohti Koroista – kertoo Barkkerin tehtaasta ja lähialueen luonnosta. 


Leuto takatuuli ja aurinko läntisellä taivaalla jouduttavat matkaamme. On lämmin, takki pitää riisua. 

Aurajoki Haagan riippusillalta Lietoon päin
Taulusta 5 – Piispanistuin Koroinen – voi lukea tietoja historiasta. Valkoinen, korkea risti on pystytetty muistoksi Koroistenniemellä sijainneesta Suomen ensimmäisestä
hiippakunta keskuksesta ja kirkosta. 
Silloin on eletty 1200 lukua.


Halisten kosken luona on paljon hyörinää. Pienen vessatauon jälkeen jatkamme Aurajoen juoksua seuraten kohti Vanhaa Ravattulan tietä. 

Savenjoki on taulun 6 nimi. Siinä on tarinaa Kupittaan savesta ja Turun seudun savisuudesta. Tässä tuli mieleeni muisto lapsuuden uintipaikasta Liedon Savijoessa lähellä nykyistä Parmaharjun hyppyrimäkeä.


Liedon Vanhalinnan linnavuori
Siirrymme joen rannasta ylös metsän reunaan. Tulemme Virnamäen Muinaisjäännösalueelle, josta on 1976 -77 vuosina löydetty rautakautisen ( 500 eKr – 1150 jKr) ajan kalmiston ja asuinpaikan jäänteitä. 

Taulussa 8 on valistusta joen vastakkaisella olevasta Kuralan kylämäestä. 

Seuraavassa taulussa informoidaan perinnemaiseman kuihtumisesta nykyajan koneiden tullessa helpottamaan maanviljelijän arkea. 

Komea, punamarjainen pihlaja kaunistaa vanhan ladon pihapiiriä. Kevyen liikenteen siltaa pitkin ylitämme tien 40. Sitten pujahdamme metsän suojaan. Valkearunkoiset, korkeat koivut reunustavat polkua, mikä vie meidät pellon reunaan.


Linnan pihalla odottaa väkeä vuorelle nousua

Vasemmalla näkyy jo Linnavuori, punainen lato sekä kullankeltainen viljapelto. Haagan tie ja riippusilta yli Aurajoen hetkessä olemme Vanhan Hämeen Härkätien risteyksessä. Tämä seutu on minulle tuttua kummitätini Helgan entinen koti jää vasemmalle, kun astelemme tien reunassa.

 Opastaulun 11 – Härkätie Ystävänpolun portaat - luota siirrymme joenrantaan vievälle polulle. 

Lähestymme komeaa Linnavuorta. 
Vuorella näkyy liikettä. Muinaistulien yö on saanut porukat liikkeelle. 

Vuoren juurella oleva taulu kertoo, että alueelta on luetteloitu lähes 300 kasvilajia, suurinosa on tyypillisiä eteläisen tammivyöhykkeen lehtokasveja.

Aurinko laskee läntiselle taivaanrannalle
Linnan pihalla on paljon väkeä. Suuntaamme portille, ostamme liput ja kävelemme rappuset ylös vuorelle. Tuuli käy Turun suunnasta. Takki tiukalle, käsineet käsiin ja pipo päähän. 

Pelastuslaitos valvoo vuorelle korkeihin tynnyreihin sytytettyjä tulia. Vuorelta näkee, kun Aurajokea pitkin tulee ensin kirkkovene ja perässä kanootteja. Kaikissa on illan kunniaksi valoja. Katsomme hetken Tulitaideryhmä Kuumotuksen esitystä. 

Pimeys tulee ja meidän on aika palata vanhan ja uuden Hämeen Härkätien risteykseen, josta Fölin keltainen linja-auto kuljettaa meidät kaupunkiin ja edelleen koteihimme Raisioon sekä Naantaliin.Kyllä kannatti kulkea Suomen sydän reitti ja kiivetä Liedon Vanhalinnan linnavuorelle. 
Tälle iltaiselle reippailulle tuli matkaa noin 11 kilometriä. 

Hieno kokemus oli myös Muinaistulien yö Linnavuoren laella Liedossa Armonlaakson Vaeltajien järjestämällä retkellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti