15.11.2019

Yhdessä iltaretkellä Ruissalon Kolkannokassa


Teksti ja kuvat Kaija Virtanen
Suomen Ladun YHDESSÄ teeman innoittamina Armonlaakson Vaeltajat Naantalista ja Raision Rinkka toteuttavat iltaretken 19.9.2019 Turkuun Ruissalon Kolkannokkaan.
 
Retken alkua odotellaan
On sateinen torstai ja aurinko lepää pilvien takana, kun retken osallistujat kokoontuvat kahvila Villa Saaron edessä, Saarontie 59, Turku. Naantalilaiset ovat jo paikalla, kun tulemme kimppakyydein Raisiosta. Mukava nähdä, että moni on taas lähtenyt yhteiselle retkellemme. Retken ja reitin on suunnitellut Hannele Moskajärvi, Armonlaakson Vaeltajien puheenjohtaja.

Taivaalle syntyy komea sateenkaari – näin tapahtuu, kun sataa ja paistaa. Saamme ihailla kaarta ennen kuin lähdemme luontopolulle.

Sateenkaari on spektrin väreissä esiintyvä ilmakehän optinen ilmiö. Se syntyy, kun valo taittuu pisaran etupinnasta, heijastuu pisaran takapinnasta ja taittuu jälleen pisaran etupinnasta. Koska vesipisara on dispersiivinen, valkoinen valo hajoaa väreiksi muodostaen sateenkaaren.
Luontopolku kulkee välillä metsän suojassa ja välillä aivan meren rannalla.
Merellä näkyy jotain...
Kasvillisuus on kiehtovaa – matalia mäntyjä, katajaa ja kalliota – olemme saaristossa. Meri on hieno elementti. Pysähdymme ja suuntaamme katseemme merelle. Aurinko on laskeutumassa länteen. Sen komeat säteet saavat pilvet ja taivaan säihkymään. Sade on tauonnut.
Aurinko on tullut iltaamme
Kauempana rannasta näkyy iso kivi. Se on nimeltään Kukkarokivi.
Kukkarokivi on Turussa Ruissalon luoteisrannan läheisyydessä sijaitseva Suomen suurin selvästi näkyvissä oleva siirtolohkare. Se on 27 metriä pitkä ja 17 metriä korkea kohoten 12 metriä merenpinnan yläpuolelle. Se on tunnettu nähtävyys ja rauhoitettu luonnonmuistomerkkinä vuonna 1965. Vuonna 2006 Kukkarokivi rauhoitettiin lisäksi luonnonsuojelualueeksi lintujen pesimäluotona.
Kukkarokivi kuuluu vuonna 2006 perustettuun 10 hehtaarin Ruissalon lintuluodot -kokonaisuuteen, jonka muodostavat kuusi erillistä luotoa tai karien ryhmää. Lintuluodot kuuluvat Natura 2000 -verkostoon sekä luontodirektiivin että lintudirektiivin mukaisina kohteina.
Kolkannokan avaruutta..

Tuuli tuo aaltoja rantaan

Polku on lyhyt, mutta mielenkiintoinen niin kulkea kuin katsella ympäristöä. Näissä olosuhteissa ei kannata pitää kiirettä. Syyskuinen ilta Ruissalossa antoi kivoja luontokokemuksia ja oli myös  mukava nähdä iloisia retkeilijöitä.
Taivaalla pilvien ja auringon taidetta

Kiitos kaikille YHDESSÄ – me teimme – mukavan iltaretken!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti