6.6.2020

Lenkkipolun varrella kevät etenee vauhdilla


Teksti ja kuvat Kaija Virtanen

Sateen jälkeen luonto tuoksuu ja kasvien kesäiset värit hehkuvat. Lähden lenkille lähimetsään. Lintujen moniääninen konsertti siivittää kulkuani. Öinen sade on saanut siitepölyn polulla aaltoilemaan. Kasvien lehdillä välkkyy sadepisaroita. Monivivahteinen vihreä värittää luonnon.
 
Kielo
Valkoiset kielot saavat minut kumartumaan. Niiden näkeminen ja tuoksu tuo aina mieleen lapsuuden kieloista rikkaan kotipihan. Vuonna 1967 kielosta tuli Suomen kansalliskukka, tietää Wikipedia.
 
Metsäkurjenpolvi
Metsäkurjenpolvia kasvaa ryppäinä useassa paikassa, kun etenen Kuloisten lenkillä. Niiden sinipunaiset kukat tulevat kauniina esiin muutoin vihreän sävyttämästä luonnosta.
Ojakellukka
Ojakellukka on salaperäinen ja kiehtova. Sen punertavassa varressa on hentoa karvaa ja punaruskeat kukat nuokkuvat kellomaisesti. Taiteellinen vaikutelma on kympin arvoinen.
 
Nokkonen
Katseeni löytää myös nokkosen. Niitä kasvoi suuret määrät lapsuuden pihan tuntumassa. Kasvi tuli viimeistään silloin tutuksi, kun kosketti sen lehtiä kädellä taikka juoksi paljain jaloin nokkosten sekaan. Nokkosen lehdistä on tehty keittoa, lehtiä on kuivattu ja haudutettu teeksi. Nokkosista on moneksi, jopa kasvimaalle ravinteeksi ja hyönteisten torjuntaan.
 
Ahomansikka
Ahomansikan eli metsämansikan valkoiset kukat loistavat kuin tähdet polun varrella. Kukkien jälkeen syntyvät punaiset marjat – mansikat. Lapsuudessa usein mansikat pujotettiin ensin heinän korteen ja vasta sitten syötiin. Välillä myös kilpailtiin, kuka sai korren ensin mansikoista täyteen. 
Kuusen oksa
Metsän puut ja aluskasvillisuus loistavat vihreän erivivahteissa. Alkukesä on värikylläisyydessä hienoa aikaa luonnon seuraamisessa. Keskikesällä värit haalenevat, mutta syksyllä ruska antaa oman mausteensa luontoon ja kasveihin.

Retkeni loppupuolella sade antaa merkkejä itsestään. Sade tekee hyvää luonnolle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti