5.9.2020

Rauhalinnan luontopolulla - syyskuussa

Teksti ja kuvat Kaija Virtanen

Rauhanlinnan luontopolulla voi kuulla historian lehtien havinaa. Kulttuurivaikutteinen lehto on aikoinaan ollut osa kartanon puistoa. Aikojen kuluessa lehto on saanut kehittyä takaisin luonnontilaiseksi. Voi lukea polun opastaulusta.

Luontopolun vehreys hurmaa
Eipä sitten muuta kuin sukeltamaan luontopolun tunnelmaan. Kesän vehreys ja ruusunmarjojen puna – näillä mausteilla alkaa retkemme.

Polun varren opastaulut ovat selkeitä ja uusia. Niistä on mukava tarkistaa kasvien, hyönteisten ja eläinten nimiä. Pitkät järviruokot huojuttavat ruskehtavaa viuhkaansa. Osmankäämien patukat ovat kuin suklaapuikkoja.

Osmankäämit peilaavat lammen pintaa

Pieni lampi toimii kasvien peilinä. Suomen Luonnonsuojeluliiton teemana on tänä vuonna vesi ja vesien suojelu. Tässä vesi saa yhden monista merkityksistään. Purossa vesi kuohuu pienenä koskena. Ylempänä lammen vesi kimmeltää leppoisana auringon paisteessa.

Puro kuohuu koskena 

Mäenrinteessä suuren kuusen oksat tavoittavat maan pinnan. Aivan kuin ne suojaisivat runkoa kaatumasta rinteeltä alas. Jatkamme puiden juurien koristamaa polkua metsän suojaan. Puusto on tiheää polun toisella puolella ja toisella kohoaa korkea kallio. Saniaiset ja erilaiset sammaleet värittävät kallion reunaa. Satumetsän tunnelmaa!

Kohti satumetsää on kiva astella 

Valkoinen koivun runko antaa valoa. Lehtipuiden lehdet loistavat kirkkaina, kun sateen jälkeen aurinko paistaa niiden pinnalle. Polun varrella luontoa opastetaan myös erilaisten kysymysten kautta. Esimerkiksi; Muuttolinnuistamme pisimmän muuttomatkan tekee a) kotka b) tiira c) lokki. Toisesta lehdestä löytyy oikea vastaus sekä tarkempia tietoja vastaukseen.

Heinillä pehmustettu suoja 

Nuku yö ulkona teemaa vietettiin elokuun lopussa Suomen ladun ideoimana. Täältä löytyi heinillä pehmustettu vuodepaikka ja oksista koottu suoja. Kallioalueen taulussa kerrotaan kalliokielosta, keltamaksaruohosta, isomaksaruohosta ja Kaukasian maksaruohosta.

Kalliot ja kasveja 

Kalliot ovat viehättäviä paikkoja. Poikkeamme kallioiselle polulle, mutta palaamme takaisin, sillä polku laskeutui vaarallisen jyrkästi alaspäin, eikä sitä oltu virallisesti merkitty. Näköala alas maastoon ja kauemmas pellolle oli katsomisen arvoinen.

Syksyä enteilevä kasvusto 

Maastossa osa kasveista valmistautuu jo tulevaan talveen, sillä mm. kalliokielojen lehdistä on vihreys muuttumassa ruskehtavaksi. Syksyn ruskan punaisuus pilkottaa myös esille. Puna-apilat kukkivat värikkäinä, vaikka kasvavat sammaleisella mäellä.

Avaran kallion ja lehtipuuvaltaisen alueen jälkeen tulemme tiheän metsän reunaan. Aivan kuin seinä olisi tullut eteen. Luontopolulle ohjaa metsän reunasta viitta eli polku tekee mutkan, eikä jatku tiheän metsän puolelle.

Metsästä aukealle käy askeleet 

Joutsenia koskevassa kysymysryppäässä ihmettelemme kuvaa mustasta joutsenesta. Selitys löytyy paperista.’ Musta joutsen ei pesi Suomessa, mutta sellainen on nähty meillä muutaman kerran.  Kaunis, pieni punarinta katsoo kulkijaa Lehdon lajistosta kertovassa taulussa.

Kuinka korkealle linnut voivat lentää? a) yli 10 m b) yli 100 m c) yli 1000 metriä tarjotaan vaihtoehdoiksi. Näitä on kiva arvuutella ja sitten tarkistaa oikea vastaus toisesta paperista. Surullista korkeusennätystä pitää hallussaan korppikotka, mikä törmäsi lentokoneeseen 11,5 kilometrin korkeudessa. Pienen matkan päässä on seuraava kysymys. Kuinka pitkään tervapääsky voi pysyä ilmassa laskeutumatta maahan? Vaihtoehdot a) 10 tuntia, b) 10 päivää, c) 10 kuukautta. Oikea vastaus, jopa 10 kuukautta tekemättä väli laskuja. Se malttaa laskeutua välillä vain pesimään.

Komea 'valtaistun'

Muutamissa korkeissa, paksuissa puissa on ihmeellisiä koloja, joihin sopisi pieni ihminen istumaan. Puu ei ole moisesta kolosta piittaa, vaan seisoo suorana metsän komistuksena.

Metsän jälkeen kuljemme ensin polkua pellon reunassa ja jatkamme pitkin kävelytietä kopistellen Kaarinan kaupungin keskustaan, jonne jätimme auton. Näin kuljimme monipuolisen ja  -ilmeisen polun, jolla on pituutta vain vähän yli 2 km. Kävelymatkamme oli pitempi, sillä lähempänä polkua ei ole parkkipaikkoja.

Polku on kuljettu, matka jatkuu

  

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti