26.6.2021

Haunisten altaan kierto

Teksti ja kuvat Kaija Virtanen Haunisten allas on vuonna 1973 rakennettu tekojärvi Raisiossa. Juhannuspäivän sää on lämmin ja aurinkoinen, kun lähdemme tyttäreni ja vävyni kanssa kiertämään allasta. Parkkipaikalla on useita autoja. Läheinen frisbeegolfrata saa lajin harrastajat liikkeelle. Me lähdemme kiertämään allasta. Valitsemme altaan reunasta suunnan vasemmalle. Vaaleat poutapilvet peilaavat veteen. Alkukesän vehreys saa kasvit loistamaan puhtaissa väreissä. Nokkosperhoset eivät voi välttää puna-apiloiden ja muiden maukkaiden kasvien houkutusta.
Hiidenvirnan sinisävyiset kukkaryppäät sekä hennot ja rönsyilevät varret ovat kietoutuneet maitohorsman varsien ja lehtien ympärille. Punaiseen pukeutunut Rantakukka seisoo suorana kuin sotapoika. Pienet haavat yrittävät voittaa kasvussa puna-apiloiden valtaaman rinteen.
Altaan pinta loistaa auringon paisteessa. Kuikkaperhe, kaksi aikuista ja kaksi poikasta, on uintiretkellä. Keltakukkainen lammikkikasvusto rehottaa altaan reunamilla. Lammikki on osoittautunut haitalliseksi vieraslajiksi. Lammikin veden pinnalle muodostama tiheäkasvusto aiheuttaa happikatoa ja veden laadun huononemista. Näin muut luontaiset kasvit ei saa elintilaa.
Metsäisellä osuudella tulee vastaan kallioimarteiden rivistö. Saniaiskasveihin kuuluvan kallioimarteen juuri on lakritsin makuinen. Jokamiehen oikeudet kieltävät kallioimarteen ottamisen ilman maanomistajan lupaa. Puiden juuret kuvioivat polun. Onneksi juuret eivät ole tänään liukkaita. Muutama kuiva kanto on kuin taideteos polun varrella. Aikoja sitten kaatuneen ison männyn juuret ovat kuin isoreikäinen viitta keskellä metsää.
Metsämaitikan keltaiset kukat pilkistävät isonkiven vieressä yhdessä kuusen taimen kanssa. Pieni tuulen väre saa laineita altaan pintaan. Iso kivi keskellä allasta on komea näky. Kivellä keikkuu pari tiiraa taikka lokkia.
Uutta! Lounais-Suomen kesäretkihaaste ajalla 6.6.- 15.8.2021 kohde 2: Haunisten allas kutsuu avaamaan QR-koodin ja vastaamaan kysymyksiin. Kesäretkihaaste innostaa vierailemaan 10 retkikohteessa kesä 2021 aikana. Ohjeet ja kohteet; bit-ly/retkihaaste2021_ohjeet. Rannan tuntumassa sileä kallio hohtaa hienoissa kuvioissa. Isokivi toisaalla vartio polun ja altaan välissä. Kivessä voi nähdä pyöreä piirteiset kasvot ja sivuprofiilissa tarkkaavaisen silmän.
Juhannuspäivän retkemme sujui leppoisasti. Vävy kiersi välillä rannan tuntumaan ja löysi kuin löysikin etsimänsä eli kyyn kiemurtelemassa veden rajassa. Lintujen herkeämätön konsertti siivitti myös retkeämme. Keräsin samalla polun varrelta muovikassillisen tavaraa, mikä ei kuulu luontoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti