17.9.2018

Hyvin rullaa... rullasuksi

Teksti: Tarja Aittala
Kuvat: Tarja Aittala ja Petri Eskola

Kokeilin rullasuksilla hiihtoa Suomen Ladun ja Huovinretki ry:n järjestämässä Rullahiihto tutuksi -tapahtumassa Säkylässä. Lajia tutuksi oli tuomassa asiansa osaava hiihto-opettaja Laura Liikanen. Puitteet olivat tilaisuuteen sopivat; harjoittelupaikkana toimi Säkylän ampumahiihtostadionin asfaltoitu rullahiihtorata. Sääolosuhteet olivat sen sijaan jokseenkin kosteat: ajatessani Säkylään tunnin verran kotoa taisi ukkoskuuroja kaatosateineen osua matkalle ainakin kolme. Sade vaikeni kuitenkin sopivasti harjoittelun ajaksi, alkaen sitten taas uudelleen kaatosateena tilaisuuden päättyessä. Todettakoon, että sade ei estä rullahiihtoa - sateettomuus on lähinnä mukavuustekijä.

Varusteita oli tuotu paikalle kiitettävästi: suksia perinteiseen ja luistelurullailuun, perinteiseen ja luisteluun tarkoitettuja monoja, eripituisia sauvoja, kypärät, kyynär- ja polvisuojat.




Rullasuksia perinteiseen hiihtoon (kuva T Aittala).
Eripituisia sauvoja metallipiikillä (kuva T Aittala).



Käytettävät sukset olivat Marwe-merkkiset ja monokiinnitys NNN. Periaatteessa oma mono käy, jos kiinnitys täsmää. Monon pitää kuitenkin istua jalkaan hyvin, ns. villasukkavaraa ei tarvita. Jos kenkä on vähän iso, niin jalka luisuu helposti suksen päältä sivulle. Mieluummin siis pienempi kuin isompi mono. Sauvan pituus on sopiva noin-suunnilleen kainaloon asti.

Rullahiihtokenkiä luisteluun ja perinteiseen menoon (kuva T Aittala).
Siteessä NNN-kiinnitys (kuva T Aittala).


Suojaimina lajissa käytetään kypärää, hiihtokäsineitä sekä polvi- ja kyynärpääsuojia. Iskeytyminen kovassa vauhdissa kovalle asfaltille saattaa jättää jälkensä, joten viisas turvaa vähintään sen arvokkaimpansa eli pään.

Varusteet päälle, sukset kiinni ja eikun liikkeelle! Noin ensialkuun menoni oli aika hapuilevaa ja rullilla olevat "tynkäsukset" tuntuivat aika huterilta. Rullasuksilla pito on yleensä etummaisissa rullissa. Perinteistä normisuksilla hiihtänyt oivaltaa aika pian miten pito toimii rullilla.

Riviin järjesty! Hiihdonopettaja Laura Liikanen oikealla (kuva P Eskola).


Tekniikkalaji tämäkin, ja kaikkihan lähtee oikeasta asennosta. Pehmeät polvet, lantio eteen ja peppu piukeaksi. Vartalo työntyy eteen - ei lantiosta - vaan siitä kylkiluiden alta. Tasatyönnössä voimaa siis antavat vatsalihakset.  Sauvoissa käden asennolla on merkitystä: käsien ollessa sauvassa kiinni, käännetään niitä hieman itseä päin. Ja sauvoja ei isketä eteen niin kauas kuin perinteisillä suksilla mentäessä. Sauvat iskeytyvät melko lähelle lyhyen suksen kärkeä ja vartaloa, työnnetään ja ohjaajan mukaan "roikutaan sauvoissa".

Vuorohiihdon opit alkoivat sillä, että suksilla ensin käveltiin, sitten vähän juostiin ja siitä sitten vuoropotkuin hiihtämään. Vuorohiihdossa rullillakin on ajatus saada pitoa toisesta suksesta, toisen potkaistessa vauhtia. Eli vähän kuten perinteisessä hiihdossakin.

Vuorohiihdon potkuharjoittelua (kuva P Eskola).


Rullasuksissa ei ole jarrua, kuten esim. rullaluistimissa.  Tärkein tekniikka taitaakin olla juuri jarrutuksessa: alamäessä jarruttaessa "aurataan" vähän kuin lumessa normisuksillakin. Sivuluisua ei kuitenkaan rullilla tapahdu, joten jalkojen aurausasentoa joutuu väkisin korjaamaan useita kertoja, riippuen alamäen pituudesta. Ja kyllä ne sukset lopulta pysähtyvät kun riittävästi korjailee ja pitää sukset aurauksessa. Jos ei pysähdy, tekee kuten minä: eikun takapuoli asfalttiin ja auts!

Luistelurullasukset jäivät tällä kertaa kokeilematta, kun muutoinkin luistelen talvisin mieluummin retkiluistimilla kuin suksilla. Sen verran tuli havaittua, että rataa ehtoolenkillään kiertävä vanhempi herrahenkilö kiisi vähintäänkin yhtä kovaa vauhtia rullaluistelusuksillaan kuin ne vanhemmat herrahenkilöt yleensäkin kiitävät sielläjossain talvisilla laduilla.

Mukava kokeilu ja kokemus. Voisin kuvitella itseni rullahiihtävän kotikonnuillakin, jahka löytyy sopivan rauhallinen, pitkä ja hyväkuntoinen pyörätienpätkä. Kun talvetkin alkavat olla ainakin täällä lounaisessa kolkassa sitä mitä ovat, taitaa rullahiihto olla varteenotettava vaihtoehto "oikealle" hiihdolle talvisilla urilla. Ja alun hapuilun jälkeen olihan hyvä hiihtäjän hiihdellä, rullasuksillakin.

Lisätietoa:

Marwe-rullasukset, Marwestore
Tekniikkavinkkejä aloittelijoile, Kestavuusurheilu.fi
Vinkkejä rullahiihtoon, Suomen Latu/Kaikki hiihdosta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti