25.5.2019

Yhdessä Virnamäen luontopolulla


Kaija Virtanen 
Suomen Ladun YHDESSÄ teeman innoittamina Armonlaakson Vaeltajat Naantalista ja Raision Rinkka toteuttavat iltaretken 15.5.2019 Turkuun Virnamäen luontopolulle.

Halistenkoski
Halistenkoskella paistaa keväinen aurinko, kun retken osallistujat kokoontuvat Halistenkosken p-paikalle. Mukava nähdä useita tuttuja kasvoja. Naantalilaiset ovat jo paikalla, kun tulemme kimppakyydein Raisiosta.

Luontopolku ja muinaisjäännösalue on nykyisin Aurajokisäätiön hoidossa. Tavoitteena on elävöittää seudun ainutlaatuista esihistoriaa ja herättää alueella kävijöitä kokemaan luonnon, kulttuurin ja esihistorian yhteys ja sitä kautta arvostamaan ja vaalimaan kulttuuriperintöä.
 
Pitsikuvioin koristeltu myllyn kivi
Halisten koskessa virtaa kohisten Aurajoki ja pihalla huomiomme kiinnittää suuri, ’ruusukoristeinen’ myllynkivi. Kello 18 lähdemme reitille. Meistä muodostuu pitkä jono. Historia tulee vastaan, kun kohtaamme taulun ’Halisten umpipihat’. Taulu kertoo Frantsin, Tätilän ja Kohmoisten taloista.
 
Viitta ohjaa Virnamäenpuistoon
Kaunis, punamullan värinen aita reunustaa polkua, kun kuljemme Virnamäenpuistoon. Aitta- taulussa kerrotaan, että palovaaran vuoksi aitat rakennettiin hieman kauemmas asuinrakennuksista. Varkaat ja jyrsijät uhkasivat aitan sisältöä, siksi aittoihin tehtiin korkea jalkarakenne kivistä ja hirsistä. 

Aurajokisäätiö on pystyttänyt alueelle hienot, uudet opastaulut. Näin kulkijan on helppo tutustua alueen historiaan.

Kuppikivet ja – kalliot
Virnamäen alueelta tunnetaan kuusi varmaa kuppikivikalliota tai kiveä. Uhrikupeilla tarkoitetaan kallion tai kiven pintaan tarkoituksella hakattuja, joskus pohjaltaan sileiksi hiottuja pieniä kuopanteita.
 
Kuppikivien luokse menossa...
Pysähdymme tutkimaan ja koskettelemaan näitä uhrikuoppia. Historia on kiehtovaa, miten ihmeessä on nuokin kuopat löydetty?

Virnamäen rautakautinen kalmisto
Koetutkimuksissa on saatu merkkejä nuoremman rautakauden (n.550 – 1150 jKr) hautauksista ja asuinpaikasta.
 
Varoitus Komosten kumpujen luona
Komosten kummut
Ovat kaksi poikkeuksellisen säännöllisen muotoista joko luontaista kumparetta tai hautakumpua. Kaivetusta koekuopasta on löytynyt rautakautista keramiikkaa. Kartoituksen tehnyt argeologi on todennut, että ’todennäköisesti kyseessä on hauta, mutta mahdollisesti paikka saattaa olla leiripaikkakin.
 
Kuralassa kävelysilta yli Aurajoen
Polku kulkee polveilevasti aivan Aurajoen tuntumassa aina Kuralassa joen ylittävälle kävelysillalle asti.

Käännymme suorakulmassa ylös metsän reunaan nousevaa polkua. Tulemme Suomen Sydän kulttuurireitin opastaulun luokse. Olemme muutama vuosi sitten kulkeneet reitin Tuomiokirkolta Liedon Vanhanlinnan luokse. Armonlaakson vaeltajat olivat silloin vetovastuussa.

Metsässä loistaa valkovuokkojen pirteä matto, kun astelemme vanhaa Ravattulan tietä kohti lähtöpaikkaa. Retken päätteeksi asettaudumme yhteiskuvaan.
 
Retkeläiset yhteiskuvassa
Kiitos kaikille YHDESSÄ – me teimme mukavan iltaretken!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti