7.12.2019

Näin tiistaikävelyt kuljettivat Rinkan liikuntavuorolaisia vuonna 2019


Kuvat ja teksti Kaija Virtanen

Tiistaina 8. tammikuuta 13 kävelijää kokoontuu klo 10 Raision torille Tasalaan. Iloisia ilmeitä näkyy kasvoilla, mukava tunnelma ja keskustelut kuuluvat torin kulmalta, kun vuoden 2019 kävelyt alkavat. Tiistaisin tapahtuvat kävelyt ovat pitkäperinne rinkkalaisessa liikuntakulttuurissa. Perinteen keksijä Jyrki Aaltonen johdattaa tottuneesti ryhmän noin 6 kilometrin lenkille.  

Tammi-, helmi- ja maaliskuussa kävelyjen lähtöpaikka on Raision tori. Tuohon ajanjaksoon sisältyy yleensä 12 tiistaita ja jokainen kävely suuntautuu eri reiteille. Olemme onnekkaita, sillä Raisiosta löytyy useita mukavia ja mielenkiintoisia reittejä, vaikka lähtöpaikka on liukkaankelin aikana sama.

Huhti- ja toukokuussa tiistaikävelyt alkavat edelleen klo 10, mutta lähtöpaikat siirtyvät eri puolille Raisiota. Näin pääsemme kokemaan myös metsäpolkujen pehmeyden ja maisemien monimuotoisuuden. Polkuja ja katsomista Raisiossa tuntuu riittävän. Sen ovat vuosien varrella nähneet ja kokeneet ainakin Rinkan tiistaikävelijät.
 
Koskikaraa katsellaan Hintsan padolla
Huhtikuussa Kerttulan liikuntahallilta lähtö kuljettaa meitä Hintsan padolle. Täällä asustaa koskikara, pieni mustanruskea lintu, jolla on valkoinen rintalaikku. Koskikara on nopea liikkeissään ja se on harvinainen näin etelässä. Ylläksen hiihtomatkoilla koskikaran elämää voi seurata kapeassa joen uomassa. 
Kävelyjen yhteydessä on myös taukoja
Kullaanvuoren polut ja maisemat antavat kulkijalle metsäisen rauhan, kun lähtöpaikkana on Jennin tupa, Petäsmäessä. Krookilan kotiseutukeskuksen pihalta lähdettäessä tulee sopivan pituinen reitti, kun kiertää Raisionlahden pohjukkaan merkityn Uikkupolun. Raisionlahti on merenpohjaa. Polun varrella on luontotauluja sekä lintutorni. Ihalan kentän luota mukava reitti vie Turun puolelle Härkämäkeen. Siellä on vaihteleva maastoinen lenkkipolku. Jo ensimmäisessä, jyrkässä ylämäessä saa hengitykseen pientä puhinaa ja keuhkot vahvistuvat.
 
Uikkupolun varrella voi tutkia luontotauluja
Toukokuussa lämpöinen sää ja lähtöpaikka Hahdenniemen venesatama antavat oivan mahdollisuuden meren tuoksuiseen retkeilyyn. Timalipolku kulkee aivan rannan tuntumassa. Se puikkelehtii vaihtelevassa maastossa tiheän ruokokasvuston ja jalopuiden reunustamana. Lisäksi voi nauttia kukkivien valkovuokkojen, keltaisten rentukoiden sekä sinisävyisten orvokkien väriloistosta.
 
Timalipolulla luonto on hersyvää
Kerttulan liikuntahalli on oivallinen lähtöpaikka, sillä pururata on jo toukokuussa niin kuiva, että sitä on turvallista kävellä. Ennen kesälomaa eli 28.5. lähdemme myös Kerttulan pururadalle, mutta kierrämme reitin eri tavalla kuin viikko aikaisemmin, sillä vain mielikuvitus on rajana näillä tiistaisilla kävelyreiteillä.

Kesätauon jälkeen elokuussa kävelyt jatkuvat. Aluksi lähtöpaikka on Raisiontori Tasalassa, mutta 20.8. alkaen paikat vaihtuvat. Huhkon kartanon parkkipaikalta lähdemme kiertämään Kuloisten lenkkiä. Turku on pystyttänyt ’voimalaitteita’ reitin varrelle. Pidämme tauon ja innokkaimmat kokeilevat käsi- ja jalkavoimia laitteissa. Raision puolella pysähdymme Pähkinäsaari nimisen luontokohteen luona.
 
Pähkinäsaari Kuloisissa
Elokuun viimeisenä tiistaina lähdemme Kallastentien ja Ylönpuolentien risteyksessä sijaitsevalta p-paikalta. Nyt mennään mielenkiintoista polkua ensin peltomaisemassa ja sitten metsässä. Pähkinämäen laavulla on hyvä vetää henkeä ja oikaista käsiä sekä jalkoja, sillä edessä on vielä matkaa lähtöpaikalle.
 
Tauko Pähkinämäen laavun luona
Syyskuun lähtöpaikat Hahdenniemen venesatama ja Jennintupa Petäsmäessä sekä Krookilan kotiseutukeskus antavat mahdollisuuden verrata keväisen maiseman muutoksia, kun edetään osaksi samoilla poluilla kuin keväällä. Mahittulan nuorisotalon luota lähdemme kiertämään Haunisten allasta, mikä on mainio luontokohde. Altaan läheisyydessä on myös frisbeegolfrata.
 
Friisilän pihalla on hyvä päättää reippailu
Lokakuun ensimmäinen lähtöpaikka sijaitsee Vesilaitoksen saunan p-paikalla. Tällä reitillä keräämme pois Kullaanpolun polkuretken vuoksi puihin solmittuja merkkinauhoja. Seuraavat tiistait ohjaavat kävelyt alkamaan Ihalan kentältä, Ulpukan pihalta ja Kerttulan liikuntahallilta. Näin pääsemme kulkemaan vastaavia polkuja kuin keväällä, mutta luonto on erilainen. Puut ja kasvit valmistautuvat talveen, joten ne näyttävät erilaisilta kuin keväällä.
 
Kerttulan kuntoportaissa vauhdilla...
Raision tori, Tasalassa on loppu kauden eli joulukuun 10 päivään asti kävelyjen lähtöpaikka. Tällöin kävelyreitit suuntautuvat mm. Raision tehtaille, Kerttulaan ja uusille kuntoportaille, Raisionjoen rantaan sekä lukionmäkeen alppiruusujen reunustamalle polulle sekä Karmelin puiston kivilabyrintin ja kasvillisuuden lomassa mutkittelevalle polulle.
 
Karmelin puiston poluilla..
Mukavasti tänä vuonna on joukkoomme löytänyt uusia kävelijöitä. Tiistaiset kävelyt ovat kaikille avoimia. Tiistaina 10.12. on tämän vuoden viimeinen kävelypainotteinen liikuntavuoro. Sen jälkeen pidämme joulutauon. Jatkamme toistaiseksi samaan malliin tulevana vuonna 2020.

KIITOS kaikille vuoden 2019 aikana kävelyihin osallistuneille!
TERVETULOA mukaan myös ensi vuonna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti