29.12.2019

Nakolinnan luontopolulla joulukuussa 2019

Teksti ja kuvat Kaija Virtanen

Nakolinnan luontopolku sijaitsee Salon kaupungissa. Lähtöpaikalla on kiva tervetulotoivotus. Olet saapunut lähivirkistysalueelle, jonka luonto ja menneisyys tempaavat sinut kiehtovalle retkelle.
Lähtöpisteessä on suuri opastaulu, jossa on numeroituja kohteita. Polun varrella Joutsen merkeistä löytyy vastaava numero. Näin saa selville polun nähtävyydet. Luontopolku kulkee Varesvuoren maastossa.
Lehtikuusi 'kukkii'...
Alussa polku sukeltaa metsään ja jatkaa notkelmaan. Vanhat kuuset varjostavat, kun kuljemme aurinkoisessa säässä. Kallioisella rinteellä kimaltelee jääpuikkoja vihreän sammaleen peittämiltä kumpareilta. Suuren sammaleen peittämän kiven reunasta riippuu kaksi pulleaa jääpuikkoa aivan kuin kivellä olisi torahampaat. Jäätaidetta näin talvella!
Kalliorinteen jääpuikot
Polku kaartaa kivasti ylöspäin. Kun katsoo ylöspäin, näkee vierekkäin vihreän kuusen, lehdettömän koivun ja harmaaksi kelottuneen männyn. Maassa kasvit ovat hennon lumen ’kultaamia’. Tammi on pudottanut lehtensä. Niistä muodostuu kaunis matto polun reunaan. Hennot heinien korret seisovat paljaina ja suorina. Kanto on peittynyt vihreään sammaleeseen. Kääpien rivistö sinnittelee kannon reunoilla.
Näköalapaikka kalliolla
Korkealta kalliolta levittäytyy maisema yli Halikonlahden ja Halikonjokilaakson. Majalan krouvi on sijainnut Turku-Helsinki valtatien varrella aivan tämän Varesvuoren kupeessa. Krouvista on maininta jo vuodelta 1556, jolloin se toimi yhtenä kestikievarina osana Kuninkaantietä, joka kulki Tukholmasta Turun ja Helsingin kautta Pietariin.
Mukana on myös punaiset ruusunmarjat
Kedot ja niityt ovat kauneimmillaan keskikesällä. Näin joulukuussa niiden pääväri on harmaanruskea. Niitty on kumpareinen. Onkohan kumpareissa eliöiden kotikoloja? Muutama punainen ruusunmarja tuo pienen värivivahteen joulukuiseen maisemaan.
Linnunpönttö luontopolun ilon tuoja
Polun varrella huomio kiinnittyy punaisiin linnunpönttöihin, joihin on maalattu tekstejä. Esimerkiksi: Unissaan hengissä! Mikä lienee ollut tarkoituksena? Ainakin tekstit saavat hymyn suupieliin.

Yhtäkkiä löytyy pari kiviaskelmaa. Ne ovat merkkinä entisaikojen asutuksesta. Luultavasti kesällä askelmien lähellä kasvaa ja kukkii vanhoja pihan kasveja. Nyt näkyy vain pensaiden oksia ja aluskasvillisuuden harmautta.
Kiviaskelmat
Valtavat kuuset reunustavat niittyä, josta löytyy Nakolinnan rakennus. Historia tietää, että Nakolinnan rakennus on mainittu aikakirjoissa jo vuosina 1635 ja 1699. Tosin tämä luontopolun varren rakennus on uudempaa tekoa. Nakolinnan pihalla on kesäisin esitetty Salon kaupungin historiasta kertovia näytelmiä ja muita tapahtumia.
Nakolinnan nykyinen rakennus
Retken lopuksi Nakolinnan rakennuksen kivijalasta hypähti esiin pieni valkoinen näätäeläin. Se hyppelehti pihalla edestakaisin kuin moikatakseen. Annoimme kaverin olla rauhassa. Seurasimme huvittuneina kauempaa eläimen leikkiä. Mukava päätös joulukuiselle luontopolku retkelle!

Näin äiti ja tyttäret viettivät aikaa jo perinteeksi muodostuneella yhteisellä retkellä joulun ja uudenvuoden välipäivillä.

 
Polku vie kulkijaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti