3.3.2020

Talviuinnin ihanuus




Teksti ja kuva Armi Laamanen


Sunnuntaina 16. helmikuuta sää ei mitenkään suosinut. Tuuli oli lähes myrskylukemissa ja vettä/räntää satoi. Raision Rinkan neljä innokasta talviuimaria lähti kuitenkin uhmaamaan säätä ja suunnitteli oikein ajatuksella, että mennäänpä tällä kertaa Littoisten järven rantaan - Järvelään, sillä meri saattaa olla vaahtopäillä tässä myrskyssä. 

Niinpä sitten mentiin, mutta kukaan meistä ei huomannut katsoa ilmansuuntia tarkemmin. Littoisten järven rannalla tuuli puhalsi suoraan saunalle, aallot olivat vaahtopäinä järven keskellä ja laituri keikkui tuulessa. Vettä satoi vaakatasossa ja mukana oli räntääkin. Mutta sehän ei talviuimaria lannista.

Sään vuoksi kerrankin Järvelän saunassa oli tilaa, sillä usein siellä on lauteet täynnä saunojia. Ruissalossa, Saukkorannassa, joka on meidän eniten käyttämä talviuintipaikka, tuuli puhalsi saaren takaa ja rannassa oli rauhallinen aallokko. No, aina ei kaikkea tule ajatelleeksi loppuun asti ilmansuuntien ja tuulen mukaan. Ehkä ensi kerralla.

Laskiaissunnuntaina oltiinkin sitten kantapaikassamme Saaronniemen saukkojen Saukkorannassa. Ja koska oli laskiainen, myynnissä oli myös hernekeittoa, kahvia ja laskiaispullia. Paikka oli avoinna pidennetyllä aukioloajalla kello 21 asti. Tuuli lännestä noin 8 m/sekunnissa ja aallot löivät rantakallioihin, joten aivan tyyni ei meri tälläkään kertaa ollut. Kaksi saunaa oli lämpimänä, joten lauteilla riitti hyvin tilaa.

Rinkan talviuimarit kulkivat viime talvena paikasta toiseen etsien sopivaa paikkaa, jossa mahtuu lauteille lämmittelemään kylmän kylvyn jälkeen. Talviuintipaikat ovat nykyisin hyvin suosittuja ja myös nuoret ovat ottaneet harrastuksen omakseen. Talviuinti näyttää olevan kaikenikäisten suosiossa, saunanlauteilla näkee jopa lapsia vanhempiensa kanssa ja yleisin ikärakenne näyttää olevan 20-80 vuotta, mutta ainakin Saukkorannassa joukossa on vanhaherra, joka taitaa lähennellä 100 vuotta.

Mutta miksi ihmeessä ihminen haluaa rääkätä itseään menemällä kylmään veteen?


Talviuinnin terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Kun ihminen menee kylmään veteen, ihon lämpötila laskee, hengitys sekä sydämensyke kiihtyvät ja verenpaine nousee. Jos kylmässä vedessä oleskellaan kastautumista pidempään, hengitys ja syke alkavat hidastua ja verenpaine laskea.

Lisäksi nopea kylmäaltistus saa mielihyvähormonit liikkeelle: kortisolin ja endorfiinin eritys lisääntyy. Kudosten jäähtyminen ja kortisoli yhdessä estävät kiputuntemusta ja endorfiinit puolestaan saavat aikaan mielihyvän tuntemuksen. Moni reumaa sairastava saa kipuihinsa helpotusta säännöllisellä kylmäuinnilla. Talviuinnin jälkeen ilta onkin mielihyvän täyteinen ja yöuni rauhallista ja sikeää.

Voin tunnustaa: ei sinne kylmään veteen meno koskaan ihan helppoa ole, mutta siihen tottuu. Kesän jälkeen ensimmäinen kerta on aina vaikein ja pitkän tauon jälkeen vaatii rohkeutta pakottaa itsensä. Tavallaan se on myös itsensä voittamista ja se huikean hyvä olo kylmän pulahduksen jälkeen kestää tuntikausia.

Lopuksi varoituksen sana: talviuintiin jää koukkuun. 

Uskallatko kokeilla? 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti