15.12.2020

Fiskarin poluilla: Risslan metsäpolku kuljettaa ruukin lähimetsissä

Teksti ja kuvat: Tarja Aittala

Lokakuun lopun syyslomasella kävin Raaseporin Fiskarissa, joka on erityisen tunnettu Fiskarsin ruukistaan. Ruukkialueen miljööseen perehtymisen lisäksi kannattaa poiketa myös lähimetsiin. Risslan metsäpolun ympyräreitille pääsee kätevästi torin kulmilta - auton voi jättää p-paikalle ja kävellä sieltä polun alkuun. Polku on hyvin merkitty: oranssipäiset tolpat huomaa maastosta helposti. 

 

kuva_metsapolku_kyltti
 Polulta ei eksy, kunhan seuraa oransseja merkkejä.


Maasto on mukavan vaihtelevaa: polku kulkee metsikössä, pellon reunaa, osaksi soratietä, kiipeää myös mäelle muutamiakin kertoja ja kuljettaa mäeltä alas. Maasto on ehkä osittain vaikeakulkuista, kivikkoakin askeleille osuu. Tukevat kengät ovat siis tarpeelliset.

Kuntoportaita osuu reitille muutamiakin.

Pehmeää metsämaastoa.

 

Reitti kulkee ohi vanhojen voimalaitosrakennelmien. Aikanaan pato ja sähkövoimala rakennettiin vuonna 1899 tuottamaan lisää sähköä ruukin tarpeita varten.

Panoraamassa laavu ja vanha voimalaitos.
 
Vanhan voimalaitosrakennelman viereltä löytyy laavu ja tulipaikka. Itse en tällä kertaa tulistellut enkä evästellyt, mutta laavun alue näytti siistiltä ja puuhuolto toimivalta. 
 
 
Siistillä laavulla kelpaa pitää taukoa.
 
 
 
Reitin varren erikoisuus on istutettu metsä - joka kasvaa muoviputkiloissa. Metsä on istutettu Skogskultur rf -nimisen yhdistyksen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Putkissa kasvaa jalopuita: saarnia, jalavia ja tammia. Jalopuumetsikkö antaa odottaa vielä tovin, mutta on varmaan aikanaan komean näköinen. 
 

Tulevaa jalopuumetsää putkiloissa.

Siellä se taimi kasvaa.

Lähdin Fiskarsin torilta, kiersin polun vastapäivään ja matkaa kertyi mittariin noin 4,5 km. Suosittelen Risslan metsäpolkun kulkemista, jos matkasi osuu Fiskarsin ruukille. Plussaa polku saa minulta vaihtelevuudestaan ja siitä, että vesistöäkin osuu reitin varrelle. Historian havinaa unohtamattakaan. Tykkäsin.


Polun varren kuohuja.



Lisätietoa ja kartta:


Fiskarsvillage.fin verkkosivuilta




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti