13.6.2023

 

Luontoluotsien kanssa retkellä

Teksti ja kuvat Nina Stenlund

Viime viikonloppuna vietettiin toista kertaa Suomen Ladun valtakunnallisia Retkelle-päiviä. Viikonlopun ideana on tutustuttaa ja innostaa ihmisiä retkeilemään. Tänä vuonna Suomen Ladun jäsenyhdistykset järjestivät yli 80 retkeä ympäri maata. Suurin osa retkistä oli maksuttomia ja tietenkin kaikille avoimia. Tarjontaa oli polkujuoksusta Aakenustunturin huiputukseen.

Raisiossa tulessa olivat Raision Rinkan keväällä valmistuneet Luontoluotsit. Luotsit ovat vapaaehtoisia, jotka lähtevät kaveriksi luontoon joko ihan yksittäisille ihmisille tai pienille ryhmille. Luotseista löytyy niin lintuharrastajia kuin innokkaita villiyrttien keräilijöitäkin. Jokainen retki on taatusti erilainen, mutta varmasti hauska. Sen uskallan luvata.

                                            Kuva Timalipolun retkeltä 10.6.23

Retkeilyn teemaviikonlopun lauantaina tutustuimme Raision merelliseen helmeen, Timalipolkuun. Matkalla Kukonpäähän kuuntelimme ja ihmettelimme lintuja, tutkimme luupeilla kääpiä, opimme uusia kasveja, tasapainoilimme ja hengittelimme sammakoiden kurnutuksen säestyksellä. Hoppua ei pidetty, vaan pysähtelimme kaiken ihmeellisen äärelle. Perillä Kukonpäässä nautimme eväät ja myös tähyilimme kaukana Ruissalon edustalla möllöttävää Kukkarokiveä. Luontoluotseilla oli kaukoputki mukana ja pieninkin retkeilijä pääsi kurkistamaan putkella lähemmin tarunhohtoista kiveä. Kuulimme jännän tarinan, kuka ja miksi sen on Airistolle paiskannut. Tämä järkäle on muuten Suomen suurin selvästi näkyvissä oleva siirtolohkare. Lopuksi opimme vielä muutaman viittoman ja viittomaope testasi, miten tarkasti olimme kuunnelleet. Olimme ihan priimuksia ja laitoimme vielä lopuksi open testiin ja juoksemaan. Takaisin Hahdenniemeen kuljettiin kahta reittiä - aikuiset jatkoivat Timalipolun kiertoa, lasten kanssa palasimme samoja jalanjälkiä takaisin lähtöpisteeseen. Ihana päivä ja ihana retki.

                                            Kuva Pähkinäpolun retkeltä 11.6.23

Sunnuntaina kiersimme hienon Pähkinäpolun. Luotsien opastuksella pysyimme oikealla reitillä ja kierrokselle tuli mittaa yli 5 km. Metsässä risteilee niin paljon polkuja, että tarkkaavaisuuden herpaantuessa väärän polun valitseminen ei ole vaikeaa. Pähkinäpolun varrelle mahtuu kuivaa kangasmetsää, pari juuri nyt ihanasti kukkivaa suolaikkua, ihan parasta peruskalliota, komeaa kuusikkoa ja polulle nimen antanut pähkinäpensaslehto. Lehdossa polku ohittaa kaksi ihmisen kaivamaa kuoppaa, jotka ovat entisiä hiilimiiluja. Taas jotain uutta! Metsäpalovaroituksen takia me emme sytytelleet tulia, vaan nautimme eväät ihan vaan istuskellen Pähkinämäen majan pihalla. Linnut lauloivat ja aurinko paistoi - täydellistä! Sää todella helli Retkelle-viikonloppua.

Ota yhteyttä luontoluotseihin, kun haluat kaverin luontopolulle, löytää uusia reittejä ulkoiluun Raisiossa tai vaikka esitellä kotikaupunkimme luontoa vieraillesi. Palvelu on yksityishenkilöille maksutonta, yhteisöiltä ja yrityksiltä perimme pienen maksun. Luontoluotseihin saat yhteyden sähköpostitse luontoluotsit@gmail.com.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti