10.10.2020

Aamun usvasta iltapäivän aurinkoon

 Teksti ja kuvat Kaija Virtanen

Kullaanpolku – polkuretki tapahtuma kuljetti syyskuun viimeisenä sunnuntaina osallistujia metsän poluilla ja peltojen reunamilla. Polkuretken järjestäjän eli Raision Rinkan talkoolaiset olivat merkinneet reitin etukäteen opasteilla ja nauhoilla. Talkoolaiset (usein eri henkilöt) keräävät merkinnät pois maastosta, kun tapahtuma on ohi.

Usvaisen aamun herkkä hetki

On usvainen aamu ja aurinko lymyilee vielä pilvien takana, kun kaksi Rinkan talkoolaista lähtee kierrokselle.  ABC- aseman luona on sopiva aloituspaikka, sillä polkuretken lähtöpaikalta Kerttulan liikuntahallin luota ABC-asemalle asti opasteet ja nauhat kerätään aina välittömästi tapahtuman jälkeen sunnuntaina. Näin toimimalla ympäristö säilyy luonnollisena eikä merkinnät houkuta ulkopuolisia ilkivallantekoihin.

Kullaan vuorella 

Talkoohomma sujuu mukavasti, sillä kaksi silmäparia löytää nopeasti nauhat. Yksinkertaisella vetosolulla solmitut nauhat on helppo irrottaa, kun vetää solmun toisesta nauhasta niin solmu aukeaa. Näin pitkänä liehuva merkkinauha on helppo ottaa mukana kulkevaan kassiin. Mikäli solmu on tehty nauhaan muulla tavoin, nauhan irrottamiseen kuluu aikaa huomattavasti enemmän. Jos käy niin, että nauha pitää katkaista, sen uudelleen käyttö ei enää onnistu.

Laminoidut opastaulut on kiinnitetty puihin oranssin värisillä muovinauhoilla. Muovinauhat kestävät sateen ja tauluja voidaan käyttää useaan kertaan. Taulujen siniset nuolimerkinnät ohjaavat kulkijan polkujen risteyksessä oikealle reitille. Opastaulujen ja nauhojen värit on valittu siten, että ne poikkeavat luonnon väreistä. Sinistä ja kirkkaan oranssia ei juurikaan löydy metsäisestä maastosta.

Pihlaja peilaa sinistä taivasta vasten

Päivä valkenee hiljalleen. Maisema kirkastuu usvaisen aamun jälkeen. Raikas ruska pukee pihlajan juhlapukuun. Yksinäinen päivänkakkara piristää ja saa kameran kuvaamaan. 

Päivän pelastus - sanoisi myös pörriäinen.

Talkoolaiset ovat tyytyväisiä. Tehtävä on suoritettu. Lisäksi metsäretkellä myös mieli virkistyy.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti