17.10.2020

Eräruokaa avotulella

Teksti: Satu Eklund, kuvat: Satu tai Tommi Eklund

Raision lokakuista luontoa väriloistossaan

Lokakuinen lauantai 17.10. tarjosi mukavan sateettoman kelin ulkoilla ja viettää useampi tunti nuotion äärellä ruokaa valmistaen ja aikaansannoksia maisellen. Raision Rinkka järjesti eräruokakurssin, jossa pienellä ryhmällä päästäisi kokeilemaan ja tekemään yhdessä uutta ja oppimaan toisilta. Kun avotulen äärellä valmistetaan useampi ruokalaji, se vaatii vähän etukäteisvalmisteluja ja suuren tavaramäärän kokoamista ja kuljettamista paikanpäälle. Turvallisuusasioitakaan ei saa unohtaa. Rinkan tapahtumissa on mukana ensiaputarvikkeita. 

Loimulohta ja röstiperunaa
                                            

   




Aloitimme päivän kokoamalla tiilistä sopivat tulisijat. Sen jälkeen sytytimme tulet ja aloitimme muut alkuvalmistelut. Loimutusta varten vuolimme itse puunaulat lautoihin ja siinä tarvittiinkin monenlaista luovuutta. Yhdessä tekemällä onnistuimme. Kokeilimme myös tehdä pataleipää ja paistaa se. Loimulohi ja röstiperunat maistuivat. Pataleipä oli haasteellinen ja lopulta se jäikin sisältä hieman taikinaiseksi. Ehkä ensikerralla paremmalla onnella? Vaihtoehtona on paistaa ohuita pieniä yksittäisiä leipäsiä ritilällä. 

Internetistä löytyy useampikin röstiperunoiden valmistusohje. Useimmissa niistä ei ole mukana kananmunaa, mutta röstiä voi olla helpompi käsitellä, kun siihen lisää muutaman kananmunan. Sellaisella reseptillä olen itse aikanani röstiä tehnyt. Pannun kokoinen rösti on hyvä kääntää pienissä osissa pannulla.

Valmisteilla lihaa kasarilla ja kasvisnyytit

Syötyämme aloitimme valmistaa päivän toista ruokalajia, lihaa ja kasvisnyyttejä. Kasvikset vaativat selvästi pidemmän kypsymisajan (aika tasan tunti) kun liha kypsyikin huomattavasti nopeammin. Lihan joukossa oli sieniä ja sipulia. Kasvisnyyttien kyytipoikana oli bonjouria. 

Laavun ja tulipaikan luokse tuli paljon muitakin ulkoilevia ihmisiä grillaamaan. Tuntui kuin kaikki olisivat sattuneet paikalle juuri samaan kellonlyömään. Olipa joukossa Turun latuyhdistyksenkin väkeä. Myös pieniä retkeilijöitä oli liikkeellä vanhempiensa kanssa.

Ulkona ruoka maistuu

Pieni ryhmämme siivosi tehokkaasti jäljet yhdessä hujauksessa. Nuotiopaikka jäi siistiksi, vaikka siinä oli vasta ollut useampi ryhmä syömässä. Seuraavien retkeilijöiden on mukava tulla paikalle eväitään  syömään.

Pohdimmekin sitä, että tämänkaltainen ruoanvalmistus vaatii tarvikkeita ja sopivan paikan, jossa ruoan voi valmistaa. On aivan eri suunnitella ja valmistaa ruokia vaikka viikon mittaiselle vaellukselle,  jossa kaikki tarvikkeet kulkevat rinkassa. Kantamusten tulee kevyitä ja mieluiten myös ruoan. 

Värikästä syksyä 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti