7.1.2021

Liedon Vanhalinnan poluilla tammikuussa

Teksti ja kuvat: Tarja Aittala

Aurajokivarren huurteisia oksia.
 

Lumi ja ladut antavat odottaa vielä meillä lounaisessa Suomessa, mutta onneksi patikkakelit ovat kohdillaan. Loppiaisen aikoihin pikkupakkanen oli kuurannut puut ja kyllähän niistä piti lähteä kuvamuistoja ottamaan. Mietin kohdetta lähistöllä Aurajoen varrella ja päädyin sitten Liedon Vanhalinnan alueelle. Viimeksi olenkin ollut kesäaikaan siellä ja mennyt paikalle Halistenkoskelta kanootilla meloen. Ja tottakai, siellä on tullut pyöräiltyä myös kesäaikaan, museoonkin tutustuen. Hyvä retkikohde kaikkinensa.

Liedon Vanhalinna käsittää kartanomiljöön rakennuksineen ja Linnavuoren aivan Aurajoen tuntumassa. Vanhalinnan kartano sijaitsee Hämeen Härkätien ja Aurajoen reittien varrella. Linnavuori on korkea kukkula, jonka arkeologiset löydöt ulottuvat rautakaudelle asti. Linnavuori toimi puolustuslinnakkeena aktiivisesti Turun linnan valmistumiseen asti. Vanhalinna toimi ruotsinvallan aikaan piispantilana ja sen jälkeen aatelistilana. 

Kuntoportaat Linnavuorelle.

 
Kiipeämisen palkinto: kultturinäkymää Aurajoelle.

Vanhalinnan uusklassinen päärakennus (kuvassa keltainen rakennus) valmistui 1930. Rakennus toimii nykyään museona. Vanhalinnan aluetta hallinnoi ja kunnostaa Turun Yliopistosäätiö. Museon aukioloajat kannattaa tarkistaa verkkosivuilta (linkki alempana) ja infoa löytyy myös Facebookista.

 Kartanorakennus. Oikealta portista Linnavuorelle.

Vanhalinnan alueella risteilee kolme polkua ja yksi pidempi yhdistyy Turun Tuomiokirkon vierestä  Maaherran makasiinilta lähtevään kulttuurikuntoilureittiin. Polkujen varrelta löytyy kiitettävästi eri aiheista kertovia opastauluja. 

Arkeologiapolku (800 m) esittelee muinaishistoriaa kiertäen Vanhalinnan alueen pihapiirissä. Polku kiertää ylös Linnavuoren kukkulalle asti. Historiapolku (1,4 km) laajentaa Arkeologiapolun kierrosta keskittyen enemmän tilan historiaan.

Ystävänpolku (1,5 km) kulkee Aurajoen vierustaa pellonlaidassa ja antaa näkymiä Aurajoelle. Tätä kulkiessa ajatukset kannattaa siirtää aikaan, jolloin isommat laivat lipuivat Linnavuoren satamaa kohti. Ystävänpolku jatkuu Vanhalinnalle vievälle soratielle, josta voi bongata Kuninkaanlähteen ja sen jälkeen poiketa metsään soratien oikealta puolelta lähtevälle Muonamiehenpolulle

Vanhalinnanpolku kiertää Linnavuoren.

 

Alueen poluista löytyy kuvaukset ja kartat verkkosivuilta (katso alla). Opasteet ovat äänitallenteita, joita voi kuulostella matkan varrella. Esimerkiksi jokivarren kasvillisuudesta kerrotaan näin.

Vanhalinnanpolun varrelta.

Kiersin Arkeologiapolkua, jatkaen Linnavuoren kiertävälle Vanhalinnan polulle ja siitä erkanevalle Ystävänpolulle. Aurajoen viertä kulkien pääsi nyt ihailemaan huurteista kulttuurinäkymää. Soratielle päästyäni jatkoin ohi Kuninkaan lähteen ja käännyin oikealta metsään lähtevälle Muonamiehenpolulle. Tästä reitistä sain mittariini vähän reilu 4 km. Näiden reittien varrella ei ole laavua tai tulipaikkaa. Muutamia penkkejä maisemien ihastelemiseen tai reppueväiden nautiskeluun löytyy.

Löydä Kuninkaan lähde!
 

Näkymät ovat eri vuodenaikoina erilaiset. Nyt kun on käynyt paikalla kesän lisäksi talviaikaan, pitänee seuraavaksi tulla kulkemaan sama reitti keväällä ja syksylläkin. Ai niin - sain minä niitä huurteisia kuviakin.

Talventörröttäjä.




Lisätietoa ja lähteet:  

Liedon Vanhalinnan verkkosivut

Kulttuuripolkujen esittelyt, kartta ja ääniopasteet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti