31.1.2021

Lintujen pihabongaus Friisilässä

 Teksti ja kuvat Kaija Virtanen

BirdLife Suomi järjestää vuosittain valtakunnallisen pihabongaustapahtuman. Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistys osallistui pienellä porukalla tänä ’koronan kurittamana’ vuonna tapahtumaan.

Pihabongaus on kaikille linnuista kiinnostuneille avoin tapahtuma. Tapahtumassa tarkkaillaan lintuja ja tunnistetaan tunnin aikana havaitut lajit. Lisäksi lasketaan, montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään samanaikaisesti näkyvissä. Havainnot ilmoitetaan BirdLife Suomeen.

Lintujen tarkkailijoita Friisilän pihapiirissä

Friisilän pihapiiri on otollinen paikka lintujen tarkkailuun, sillä siellä on linnuille tarjolla ruokaa. Yhdistyksen aktiivit Kauko ja Reija huolehtivat, että linnuilla on talvikaudella sopivaa ruokaa ja puhtaat ruokailupaikat.

Pihan koivussa pönttö...

Tikliparven helisevä ”tik-li, stig-lits” -konsertti, saa katseet kääntymään koivujen lehdettömiin latvoihin, josta äänet kuuluvat. Punatulkkujen parven havaitsee helposti myös ilman apuvälineitä. Kaukoputket ja kiikarit tarkentavat lintuyksilöt ja auttavat lajien samanaikaiseen laskentaan. Tällä kertaa mm. punatulkkuja lensi myös keltasirkkujen kanssa.

Punatulkku korkealla, tiklit maassa

Tammikuun viimeisen päivän suotuinen sää – muutama pakkasaste, kirkas taivas ja luminen maa  – mahdollistivat mukavan lintujen tarkkailutapahtuman. 

Pieni porukka liikkui pihalla väljästi ja turvallisesti.  Kiitos kaikille!

Friisilän lumivalkoinen piha ja 'lintukoto'.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti