18.6.2022

Pienellä pyöräretkellä 17.6.2022

Teksti ja kuvat Kaija Virtanen Aurinko ja kiva kesäkuinen sää houkuttelevat pyöräilemään. Sisareni tulee luokseni ja yhdessä lähdemme polkemaan. Päätämme käydä katsomassa Halistenkoskea ja kävellä lähistön polkuja. Halistenkosken vuonna 1995 valmistunut kalatie mahdollistaa vaelluskalojen nousun Halisten padon ohitse Aurajoen yläjuoksulle. Pato on mielenkiintoinen kuvaus- ja katsomiskohde. Tänäänkin useat kamerakännykät on suunnattu kosken kuohuja kohti.
Lähdemme kävelemään Suomen Sydän kulttuurikuntoilureitille. Reitillä on useita opastauluja, joista voi lukea paikan historiasta. Halisten umpipihat -taulussa kerrotaan, että umpipiha on vanhaan maatalouskulttuuriin kuuluva maatilan rakennusten ryhmittelypiha, jossa pihapiiri on ympäröity kokonaan rakennuksilla. Jatkamme hiekkaista tietä metsän reunaan. Poikkeamme kalliolla, missä on taukopaikaksi tarkoitettu pöytäpenkki yhdistelmä. Ihailemme taukopaikan kasveja. Suolaheinä tuo mieleen lapsuuden kodin kallion, siellä kasvoi myös suolaheinää. Suolaheinät ovat saaneet nimensä siitä, että niiden lehdet maistuvat happamilta ja suolaisilta.
Kuppikivet löytyvät myös reitin varrelta. Kuppikivet on tulkittu uskontoon, esimerkiksi vainaja- ja hedelmällisyyskulttiin liittyviksi uhrikiviksi. Etsimme kivistä opastaulun ’paikantamia’ kuppeja. Aika on muodostanut kiville sammalta. Kun katsoo tarkkaan ja tunnustelee, löytyy pieniä pyöreitä painaumia. Nautimme aurinkoisesta kesäpäivästä ja palaamme samaa reittiä takaisin. Valkkimyllynkujan nimikyltin luona mietin, mitähän etuliite valkki tarkoittaa. Google tietää, että kuja on saanut nimensä muistona paikalla sijainneesta villan vanutuslaitoksesta.
Kosken luona on Myllärintalon Annela -niminen kesäkahvila. Kävelyn kruunuksi sopii jäätelö, joten ostamme jäätelöt ja nautimme ne kahvilan pihalla. Jatkamme pyöräilyä Hämeentielle. Ravattulan risteyksessä tiemme eroavat. Sisareni suuntaa kotiinsa Kaarinaan. Minä jatkan Raisioon. Matkalla poikkean Kärsämäen hautausmaalla sekä Raision kaupungilta vuokraamallani kasvimaalla. Mukava ja virkistävä retki – ulkoilua – pyöräilyä – yhdessä sisaren kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti