8.4.2022

Linnuille pönttöjä

Teksti ja kuvat Kaija Virtanen Linnunpönttöjen tekeminen on hauskaa ja hyödyllistä puuhaa. Kololinnuilla on pulaa pesimäpaikoista. Pakkasyönä pönttö voi pelastaa linnun hengen. Pöntön rakentamisessa pitää huomioida mm. lentoaukon koko ja pöntön sisäosan läpimitta eli lautapöntössä lyhyemmän sisäosan läpimitta. Esimerkiksi, pienten tiaisten pesimismahdollisuuksien varmistamiseksi pöntön lentoaukko ei saa ylittää 2.8 senttimetriä. Kuusitiaista varten aukko voi olla vain 2.6 senttimetriä.
Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistys on 40-vuotisen historiansa aikana järjestänyt useita pönttötalkoita. Talkoissa yhdistys on tarjonnut opastuksen ja rakennusmateriaalit. Talkoihin osallistuvalla on hyvä olla mukana omat työvälineet, kuten saha ja vasara. Tänä keväänä yhdistyksen aktiivit Kauko ja Kari saivat mukavasti ’asiakkaita’, kun Friisilän verstaiden pihapiirissä rakennettiin linnuille ’koteja’. Luontoretkinäyttely Pajupillin tiloissa oli mahdollisuus tutustua eri linnuille sopiviin, rakennettuihin pönttöihin.
Ilta kului mukavasti. Kuului käsisahan suhinaa, kun talkoolainen sahasi lautaa pöntön materiaaliksi. Vasarat naputtivat nauloilla lautaosat pöntöiksi. Ohjaajat Kauko ja Kari auttoivat talkoolaisia rakennuspuuhassa. Esillä oli myös kirjallista materiaalia, joten oli mahdollisuus katsoa tekemisen eri vaiheita myös esitteistä. Kiitos kaikille! Kun pari tuntinen tapahtuma päättyi, monta iloista ja kiitollista osallistujaa lähti ’pönttö’ kainalossa kotiinsa. Näin toimimme tällä kertaa luonnon ja ympäristön hyväksi. Samalla saimme aikaan hyvän mielen talkoolaisille ja linnuille rakentui mukavia, uusia, puhtaita pönttöjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti