16.4.2022

Tiirailua Raisionlahden lintutornilla 13.4.2022

Teksti ja kuvat Kauko Häkkilä Kevään ensimmäinen tiirailuilta saatiin viettää melko mukavassa pilvisessä säässä 5-6 asteen lämpötilassa. Kohtalainen lännenpuoleinen tuuli sai kuitenkin ilman tuntumaan paljon viileämmältä. Lahti oli suurimmaksi osaksi jäässä. Piuhanojan suulta ulottui kapeahko sulan veden alue lahden puoliväliin. Sulaa vettä oli myös Raision keskustan suunnalta laskevan ojan suulla sekä Nesteentien ali johtavan kanavan alueella. Rantaniityt ja lintutornin edustan liete olivat pääosin lumettomia.
Vesilintulajisto oli jo melko monipuolinen. Sulapaikoissa nähtiin sinisorsia, taveja, haapanoita, neljä jouhisorsaa, neljä harmaasorsaa, telkkiä, isokoskeloita ja pari nokikanaa. Runsain vesilintu oli tavi, joita arvioitiin alueella olevan ainakin parisataa. Nesteentien sillan sulassa talvehtinut harvinainen, usein piileskelevä ja vaikeasti havaittava pikku-uikku oli hienosti näkyvissä lahden pohjukan puolelle ulottuvassa sulassa. Kahlaajia edustivat rantaniityllä oleilevat lukuisat töyhtöhyypät, pari hyvin vaikeasti havaittavaa taivaanvuohta sekä neljä jäälle hetkeksi levähtämään laskeutunutta kuovia.
Loppuillasta kaksi kurkiparia kävi rantaniityllä esittelemässä tanssi- ja laulutaitojaan. Lisäksi lokkilajisto oli hyvin edustettuna. Kaikki Suomessa pesivät lokkilajit nähtiin pikkulokkia lukuun ottamatta. Kevätmuutolta Suomeen ehtineistä hyönteissyöjistä havaittiin västäräkki, niittykirvinen ja punarinta. Kaikkiaan illan aikana havaittiin 34 lintulajia.
Raisionjokilaakson luonnonsuojelijoiden ja Raision Rinkan järjestämän yhteisen tapahtuman aikana lintutornissa kävi yhteensä 17 henkilöä. Neljä heistä oli kokeneita lintuharrastajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti