29.1.2020

Länsikeskuksesta metsän kautta Kuloisiin


Teksti ja kuvat Kaija Virtanen

Länsikeskus on Turun länsiosassa, Mälikkälän kaupunginosassa sijaitseva kaupallinen keskus. Kuloinen on Raision kaupunginosa. Suurin osa asutuksesta on omakoti- ja rivitaloja. Ympäristö on puistomainen. Kauppakeskus Mylly sijaitsee Kuloisissa.
 
Tuolta tunnelista tulin...
Retkeni metsän suojassa alkaa, kun kuljen Kuninkojan tien alittavasta tunnelista. Tästä olen lumisina talvina laskenut Länsikeskuksen suuntaan, kiivennyt laskun jälkeen takaisin ladulle ja hiihdellyt kotiin Kuloisiin. Tänä talvena sään valtias ei ole suonut lunta tänne lounaaseen. Nyt voi kulkea jalkapatikassa lumettomia polkuja.
 
Hyvä on polku kulkijan astella...
Suomen 100 v synttärien kunniaksi polkua ja samalla latupohjaa on parannettu. Äkkiä katsottuna polku näyttää enemmän tieltä. Reitti on ulkoilijoiden suosiossa. Kaksi juoksevaa ja samalla keskustelevaa naista sekä koiria talutusremmissä ohittavat ja muutamia ulkoilijoita astelee reippaasti vastaan, kun etenen polulla.

Pysähdyn Metsäkylän-Kuninkojan luonnonsuojelu taulun luona. Tulee mieleeni Mälikkälä-Kuninkojan ikimetsä luonnonsuojelualueeksi hankkeen hyväksi viime aikoina tehty työ niin Rinkan kuin Raisionjokilaakson luonnonsuojelijoiden nimissä.

Komea männyn runko seisoo vakaana metsän reunassa, vaikka sen ulkokuori on muhkurainen ja halkeillut.  Rungon ympärysmittaa en ottanut, mutta ainakin kaksi tai kolme henkilöä tarvitaan ketjuun rungon ympärille, jotta kädet koskettavat toisiaan.
 
Tammen lehdet taiteilevat oksissa läpi talven
Toisella puolella polkua pienten kuusien ja tammen oksien takaa loistaa keltaisena niittynä hevosten kesäinen laidun. Viime kesänä ainakin kolme hevosta ja varsaa käyskenteli aidan takana. Suomi 100 juhlavuonna 2017 polun varteen on tuotu isokivi ja muistolaatta. Valitettavasti laatan teksti on kulunut, sen sanoma jää epäselväksi.

Muurahainen kuin musta helmi – taulu kertoo muurahaisten elämästä. Polun varrella on useita muurahaisia kuvaavia tauluja. Kuljen ’muurahaispolulla’. Tumman vihreä sammal peittää eri kokoisten ja – muotoisten kivien pintoja. Kivet kohoavat limittäin kohti korkeuksia kallion reunassa. Sää on tänään harmaan utuinen. Kallioiden reunustamissa suojaisissa kohdissa iltapäivä näyttäytyy melkein mustana.
 
Kuntolaitteiden komea rivistö
Polkujen risteyksessä seisoo useita kuntolaitteita ilman kuntoilijoita. Laitteet ovat vahvaa tekoa, ne kestävät riuskatkin repäisyt. Kun Rinkan tiistaikävelijöiden liikuntavuoro lähtee Huhkon kartanolta, yksi pysähdystauko on ollut kuntolaitteiden kokeilu. Silloin raikuu riemua ja naurua.

Valitsen lyhimmän kotiin vievän polun. Kaarteet, ylä- ja alamäet tuovat taas mieleen hiihtämisen hurman, kun täällä oli latu. Purojen ja kallioilta valuva vesi ohjautuu polun alle asennettujen putkien läpi. Polku on kuiva ja hyvä astella.
 
Nyt alamäki, toiseen suuntaan ylämäki
Pitkä, vauhdikas alamäki tuo metsästä peltojen ja ison ojan luokse. Vielä pieni matka talojen lomassa kulkemista. Pian olen kotona ja hyvillä mielin kosteasta säästä (ihon hoitoa) huolimatta. Turhaan ei metsän vaikutusta ihmiselle toitoteta!
 
Kameran salama valaisi kääpiä kasvavan männyn


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti