13.1.2020

Tammikuinen Uikkupolku


Teksti ja kuvat Kaija Virtanen

Uikkupolku kiertää Raisionlahden ympärillä. Uikkupolku tarjoaa monipuolisen ja eri väreissä hohtavan kasvillisuus ’kattauksen’. Lintutornilta on hyvä näköala lahdelle ja hieno mahdollisuus lintujen tarkkailuun.
 
'Tie' lintutornille
Lintutornilta näkyy joutsenia kahdessa eri paikassa. Vaaleina ja kookkaina ne erottuvat hyvin paljain silmin katsottuna. Toinen pesua on aivan kaislikon suojassa. Toinen näkyy kauempana lahdella. Tornilla ei ole tällä kertaa muita, vaikka askelien jälkiä näkyi sillalla, kun tulin tornille.
 
Joutsenet 'piilossa'
Jatkan polulle Naantalin suuntaan. Tulva yllättää. Se on vallannut polun, kun polku kääntyy Nesteentien reunasta lahdelle päin. Käännyn takaisin ja päätän käydä katsomassa, pääsenkö polulle Raision suunnasta.
 
Keltaista, ruskeaa, vihreää ja valkoista...
Keltalakkien sieni vilkuttaa ruskeiden lehtien alta. Koivun rungossa on useita pieniä kääpiä. Rungon alaosaa värittää vihreä sammal. Öinen pakkanen on taiteillut kuvioita veden pintaan. Kaunista – vaikka ei ole lunta.
Kääpiä ja muita kuvioita...

 
Vesilätäkön taidetta...
Pyörätiellä on varoitukset tulvavedestä. Uikkupolkua on vuosien varrella korotettu, joten pääsen kuivin jaloin jatkamaan. Ruskeat osmankäämien ’patukat’ kohoavat ylväinä polun reunassa.  
 
Osmankäämit pääosassa..
Polun varrella on lammikko, joka talvella voi jäätyä kokonaan. Lammikoissa elää monia hyönteislajeja, joiden nuoruusvaiheet kehittyvät vedessä. Tavallisia lammikoiden hyönteisiä ovat sudenkorennot, kertoo läheinen luontotaulu. Tänään lammikon pintaa peittää ohut, vaalea jää.

Kierroksella talven tulvavesien aikaan ei voi välttyä puroilta ja ojilta, joita täällä on kesälläkin. Vesi on valloittanut läheisen niityn. Polulla kulkeminen onnistuu melko mukavasti, sillä parannustyöt ovat nostaneet polun pinnan niittyä korkeammalle.
 
Valkoinen röyhelöreunus...
Pysähdyn. Hieno röyhelökuvio reunustaa polkua. Vesi, ilma, sää ja maan epätasaisuus – mistä kaikista luonnon monista ’ihmeistä’ tuokin röyhelö syntynyt – ajattelen.
 
Puro pyrkii polkun poikki...
Polun reunan kullanhohtoiset ruokokasvit, punaista hohtavat pajupensaiden hennot varret ja muutama aivan vihreä ruohoinen mätäs säihkyvät polun reunoilla. On tammikuu, mutta kasvit näyttävät kaartuvan jo kovasti kesää kohti.  Pienet pajunkissat muistuttavat – ennen kesää tulee Palmusunnuntai ja Pääsiäinen.
 
Lammikko ruovikon takana..
Ruskean värin eri sävyt näyttävät olevan tänään kasveilla pääosassa. Mukava retki, vaikka en päässyt kiertämään koko polkua. Useita luontoon kuulumattomia esineitä keräsin mukaani kävelyn aikana.
 
Ruskean sävyjä...
Pilvet kerääntyivät tummanpuhuvina kaukaisen metsän yläpuolelle. Raisionlahti hohti auringossa koko retkeni ajan. Hyvä mieli ja uuden viikon aloitus luonnon parissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti